Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog - veljača 2008
petak, veljača 29, 2008
 
U podzemlje Rijeke može se ući kroz pet utvrda, a mreža tunela, od kojih mnogi nisu istraženi, prostire se nekoliko kilometara u duljinu

U smiraju velikih ratnih operacija u Europi u proljeće 1945., u riječkom zaleđu započinjala je konačna borba za oslobođenje grada na Rječini.  Oko 60 tisuća vojnika 4. jugoslavenske armije je gotovo 20 dana, uz podršku do tada najžešćih artiljerskih napada zabilježenih u oslobađanju tadašnje države, pokušavalo osvojiti grad, a kada je prestao i posljednji otpor, a gubici s obje strane bili takvi da se “od Rijeke do Ilirske Bistrice moglo doći hodajući po leševima”, jedino su njemački položaji na Pulcu i Katarini ostali neprobijeni.Razlog je vrlo jednostavan - riječ je utvrđenim kompleksima ukopanim u brdo, s podzemnim tunelima, bunkerima, puškarnicama i osmatračnicama koji su zahvaljujući svom položaju bili praktički neosvojivi. Komplekse su na tom području, koje osigurava kontrolu korita Rječine, riječkog zaleđa, ali i samoga grada, počeli 20-tih godina 20. stoljeća graditi Talijani kako bi utvrdili tadašnju granicu.
Utvrđenja su bila uobičajena u vojnoj tehnologiji tog vremena, a osnovna ideja je bila čvrsto utvrditi obranu na liniji Katarina-Pulac-Veli Vrh-Drenova pa preko Rujevice do Preluka.

Izgradnja fotifikacija trajala je godinama i samo su kompleksi na području Katarine i Pulca u potpunosti dovršeni. Golemi bunkeri s kupolama teškim i do osam tona, s osmatračnicama, puškarnicama i jedva vidljivima ulazima dobro skrivenim u okoliš izgledaju impozantno, ali dah zastaje tek kada se kroz mala i uska vrata počnete spuštati u “riječko podzemlje”. 


Spuštanje u podzemni dio kompleksa predstavlja svojevrsni vremeplov jer su tuneli u gotovo savršenom stanju i izgledaju upravo onako kako su ih Talijani i izgradili. Na zidovima i stropovima tunelskih kompleksa nema niti trunke vlage, prostor je u potpunosti prohodan, uključujući i ventilacijske otvore, oznake na talijanskom još su dobro vidljive, a mrkli mrak i “grobna tišina” zapravo su jedino što upućuje na činjenicu da se nalazite 15 metara pod zemljom. Tuneli su visoki oko 2,2 metra, široki oko metar, a povezuju centralne galerije koje su služile za smještaj vojnika, municije i slično s bunkerima i osmatračnicama. Kompleksi su imali dovod zraka i vode, čak i samostalni kanalizacijski sustav.

- Budući da je riječ o razgranatoj mreži hodnika, odnosno ulaza i izlaza,  na tom se području tuneli ukupno protežu i do nekoliko kilometara. Svaki od tih podzemnih kompleksa mogao je primiti do 200 vojnika koji su unutra imali sve što im je potrebno, a smještaj i jačina fortifikacije čine položaje na Katarini i Pulcu zapravo neosvojivima.. Ukupno je na tom području pet utvrđenja, s time da su samo tri dovršena. Riječanima je oduvijek bio dostupan samo dio na Pulcu i Velom Vrhu jer je na Katarini sve do 90-tih godina bila JNA, nakon toga vojarna HV-a, a danas je to područje pod MUP-om. Kao i uvijek kada je vojska u pitanju, tako je i Katarina uvijek ostala pomalo tajnovita i ne zna se točno da li uz podzemni kompleks, kakav je na Pulcu, to područje krije takvih objekata. Podzemni su kompleksi imali brojne ulaze i izlaze tako da je bilo moguće ući na Katarini i izaći na Rječinu kraj nekadašnje Hartere.

Tunelski objekti pronađeni su, sasvim slučajno, prije nekoliko godina i na području Rujevice, točno na liniji koju su Talijani imali namjeru utvrditi, i to kada je za vrijeme građevinskih radova jedan od strojeva doslovno propao u zemlju. Ustanovljeno je da je riječ o još jednom nedovršenom talijanskom utvrđenju.

Dijelom i zbog toga, kao i činjenice da sam spomen podzemnih kompleksa raspaljuje maštu građana, Rijekom se svako toliko pojave priče o tome kako je nečiji nono ušao u tunel na Katarini, a izašao u Sloveniji ili u boljem slučaju u Klani te kako su nekadašnje vojarne Trsat i Katarina povezane tunelom ispod Rječine. Ipak, većina poznavatelja “riječkog podzemlja” ističe kako su te tvrdnje gotovo sigurno neistinite.

Tuneli, većini građana u potpunosti nepoznati, postoje i u samom centru i oni su zapravo rezultat gradnje prvih skloništa tijekom 30-tih godina 20. stoljeća. - Bilo je predviđeno da se cjelokupno stanovništvo u slučaju napada može skloniti pod zemlju.

Da su Talijani uspjeli dovršiti sve svoje planove s tom količinom tunelskih objekata, današnji bi riječki gradonačelnik mnogo lakše od svog zagrebačkog kolege mogao napraviti podzemnu željeznicu.

Teuta-Ika @ 21:22 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 27, 2008

I ovaj tip je to mislioNakon sta je probio ogradu i okrenuo se suprotno od smjera kretanja, te proletio provalijicu iznad ovog otvora za vodu ili tunela, sto vec je...pomislio je da ima srece kada je ostao ziv, a onda je pogledao malo boljeI shvatio da ni srece nije svaki put ista, i da je on jako jako sretan ;)
Teuta-Ika @ 22:23 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, veljača 26, 2008

Posljednja dva dana Rijeka se definitivno ufurala da je London. »Predozirala« se maglom.
Ovo na slici cak ne izgleda tako grozno kao sta je zaista, ali meni je ova 3 dana magle i previse. Navecer kada pogledam sa prozora nema mora nigdje nego nekakva zavijesa kao dim ali crvenkaste boje, radi svijetla u magli izgleda kao da more gori.Teuta-Ika @ 22:19 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 25, 2008
http://rapidshare.com/files/94816809/aerodrom.doc 

tu mozete cut zvuk od filea aerodrom (2 posta ranije)
Teuta-Ika @ 16:34 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 24, 2008
Jucer sam inspirirana jednim losim dogadajem naglo dobila inspiraciju...i napisala jednu "prostu" pjesmicu.
Ovdje ju stavljam bez ikakvog povoda, a samo radi uoptrebljenih rijeci- koje sam nastojala uciniti cim nerazumljivijim onima koji nisu sa Liburnijskog podrucja. pa ako ste radoznali slobodno iskusajte svoje znanje dijalekata i ne ljutite se ako uspijete!

Ozada

Ozada na vrh stegna
dva briga i škuja jedna
na kolena se kalaj
i bušić tu takaj
Teuta-Ika @ 20:44 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
U doba dok nam jos engleski nije bio skoro pa "domaci" i dok smo govorili "opsajd" barem smo znali sta to znaci. Kaze se da zene nemaju pojma sto je to, eto ja znam al ima sudaca koji to jos uvijek ne znaju ili ne vide. cak i kada se radi o 2 metra :)
Evo  morala sam to napisati jer sam jucer bila na gostovanju, i vratila se po malo razocarana.
Hajdukovci ne zamjerite, al bilo je zalede!
Sad mi ja malo lakse kad sam se izjadala


Ispravka:
Da ne brisem cijeli post nego mi je draze da se javno pospem pepelom, pogledala sam snimku 2-3 puta na usporeno...i priznajem nije bio offside :)

Teuta-Ika @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, veljača 22, 2008
To je naslov pjesme sa kojom se iduce godine mislim prijaviti na Doru!
Zasto??
Pa revu i ostali, pa moze i moje magare, ako pri tome ne bude bas pratilo ritam i tonalitet, naucit cu ga da se rasplace ;)
Pobijediti cu sigurno; na taj nacin unijet cu u pjesmu neizostavni etno element, koreografija ce biti inspirirana sumovima morskih valova i maslinovog ulja. Tekst ionako nije bitan, glavno je da se rimuje, i da ne bude dug, da ga magare moze upamtiti. Bojim se samo da ne bude sukoba sa Ibricinim psom, ono da konkurentski ego ne bukne.
Muce me malo i back vokali, ali jos imam vremena da i to sredim.
Pokusat cu se javiti i Unbeliveru, mozda on zna i kako napraviti pjesmu, u stvari sigurna sam da bi znao puno bolje od nasih slavnih aranzera ,skladatelja i tekstopisaca zajedno :)
Teuta-Ika @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 21, 2008
Dva genijalna mladića su smislila ovu salu i sprovela na londonskim aerodromima. Napisali su par lažnih imena na papir i otišli do informacija da zamole da se ove (izmišljene) osobe pozovu preko razglasa.
 
Da bi bili uvjerljiviji obukli su se kao taksisti i došli oko 45 minuta nakon što su sletjeli avioni Pakistan Airlines, Air India i Thai Airways, objašnjavajući da ne mogu naći svoje klijente.
 
Odmah im je jedan službenik izišao u susret i potrudio se da se imena pročitaju preko razglasa.
 
Nakon petog čitanja preko razglasa policija je napokon shvatila da se radi o šali i momci su bili uklonjeni s aerodroma.
 
 

 


Piše se ovako…
Čita se ovako…
Zvuči ovako…
Ajheddis Varkenjaab and Aywellbe Fayed
I hate this fucking job, and I will be fired
Arhevbin Fayed and Bybeiev Rhibodie
I‘ve been fired, and bye-bye everybody
Aynayda Pizaqvick and Malexa Kriest
I need a piss quick, and my legs are crossed
Awul Dasfilshabeda and Nowaynayda Zheet
Oo-ah, that feels better and now I need a shit
Makollig Jezvahted and Levdaroum DeBahzted
My colleague just farted, and left the room, the bastard
Steelaygot Maowenbach and Tuka Piziniztee
Still, I got my own bath and took a piss in his tea
 

Steta, ovaj file ima i zvuk, ali ja nikako tu da ga ubacim, zaista steta jer je zvuk sa aerodroma i cuju se putnici koji umiru od smijeha, dok se stjuardese trude procitati ime cim tocnije :)

Ako bas netko zeli ovo cut mogu mu poslat mailom, ili ako mi netko moze pomoc kako da zvuk tj cijeli file koji otvaram u wordu (skupa sa zvukom) negdje uploadam da se cuje?
mail: teuta-ika@net.hr
 
 
Teuta-Ika @ 22:44 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 20, 2008


Površina otoka Orude (bez pomorskog dobra) je 356.196 m2. Na otoku se nalaze 3 zgrade (jedna u uporabi, a dvije su ruševine), površine 38 m2, 76 m2 i 25 m2.

Površina otoka Palacol (bez pomorskog dobra) je 30.597 m2, uključuje zgradu površine 820 m2. Zgrada predstavlja utvrdu iz 6. stoljeća i moguće ju je rekonstruirati na način da joj se vrati prvobitan izgled. 

Bračni par Slavica i Bernie Ecclestone mogli bi postati novi stanovnici Kvarnera. Naime, u javnost je procurila informacija kako će kupiti dva otočića u lošinjskom akvatoriju. Točnije, radi se o otocima Orudi i Palacolu.

Otoci su samo da napomenem i sada vec u privatnom vlasnistvu obitelji Badurina, uz obitelj Marušić koja živi u SAD-u.
Teuta-Ika @ 22:34 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 18, 2008
Evo kako se trazi vinograd kojeg ste zadnji put posjetili prije 30 godinaBas sam malo prije pricala Eni kako je to zaista bio dozivljaj, sretat toliko ljudi u ovoj divljini, da prostite ne mozes se ni popisat od publike:)
A iz raznih grmova cuju se glasovi:
"ma mora bit tu..."
 "ma ti si lud, nas je vinograd bio u dolcu"
onda cujes glas "koja ste vi cestica?"
 pa se dovikuju, ne ne 7221 je vise gore....

i onda skuzis da ti je to susjed kojeg nisi sreo godinama i da vam cak cestice granice :)
E, da nije ovo obiljezavanje i uskladivanje katastra u trendu, ne bi ni znala koliko metra lijepe nase imam :)
Teuta-Ika @ 00:07 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 17, 2008
I tako setajuci kroz vinograde i predivnu, ma da zapustenu prirodu, odjednom iza ugla naletim na ovo:


Otpad, ostavljen tamo gdje je bilo pristupacno doci sa kamionom...
otpad koji tu stoji vec neko vrijeme i koji ocito nikoga ne brine...


...a nije da tuda ne prolaze ljudi, nije cak toliko ni u pustosi...a nitko ne zna tko je to ostavioPitam se bi li itko reagirao kada bi znao ono sto ja znam; a to je da se radi o otpadu nakon pjeskarenja broda, u kojem se vide i ostaci boje i ruzine...koji je usput receno kancerogen, a po kojem pada kisa, a vrece su vec polusuplje i poparane, i sve to ide u lijepu nasu zemljicu. Ima netko ideju kome ovo prijaviti? I kako se uopce nositi sa onim tko je to ostavio kad se ni vlasti ni
ljudi na Krku ne brinu?
Teuta-Ika @ 15:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, veljača 16, 2008
Odnedavna se na djelu otoka Krka (podrucje Omisalj- Njivice) provodi nekakva akcija  koja za krajnji cilj ima sredivanje katastra i gruntovnice.
Za pocetak svi vlasnici parcela duzni su bijelom bojom ucrtati granice parcela. U ove dane na mjestima gdje ni vepru nije ugodno boravit, srecem ljude koje godinama nisam vidjela. Svi su nekako izmuceni a zajednicka im je karakteristika odjeca puna farbe...cujem glasove po starim zapustenim vinogradima u kojima zadnjih tridesetak godina nije bilo nikoga. Nije uopce cudno vidjeti ljude kako sjede i marendaju, negdje na komadu zemlje bez tragova loze ali izmedu graba i smrike i marendaju..jos samo nisam cula da pjevaju!
Putovi do vinograda su odavno zapusteni


Loza je zapustena, nisam vidjela niti jednog vinograda! nicega vise nema....tako zalosno...
Ovo je nekada isto tako bio vinograd, mog djeda, a od svih vinograda meni je bas ovaj bio najdrazi

Da je djed ziv sigurno bi mu kapnula koja suza da je ovo vidio..meni je..
Prisjetila sam se na moju zadnju "trgadbu" , sjetila sam se svih osoba koje su bile na njoj, kojih vec odavno nema, mene koja sam bila predskolsko dijete, i brala grozde u pregacici..pa sam svako malo djedovim stapom pokusavala dohvatiti grane pune smokava i spremiti ih cim vise u dep od pregacice, sjecam se cak i okusa grozda iz svakog vinograda...jao nostalgijo, preteska si koji put.
Jedino sto jos uvijek zivi, i to u bas svakom vinogradu mog djeda je - sterna


Sa nezaobilaznim inicijalima J.J. na svakoj. Sterna ima vise od 70 godina, ploca nigdje nije puknuta a voda je cista i bistra, vjerujem jos uvijek pogodna za pice. Do sterne je uvijek imao i jednu "jamu" za modru galicu...
Ovo je sterna iz drugog vinograda, ne toliko dobra jer su ovcari skinuli poklopac da ovce mogu piti


A sad dosta nostalgije i da napokon objasnim zasto post ima ovakav naziv...
Zato sto pola mojih "bodula" ne razlikuje posjedovni od vlasnickog lista... i tu nastaju problemi.
Generacijama su bili skrti placati razne takse kojima bi dobili vlasnicke listove na terene koje su kupili ili mijenjali sa nekim, "ter se zna da je to moje" im je bila omiljena uzrecica. I sad neke nove generacije o tim starim "dogovorima" pojma nemaju al vide da na vlasnckom postoje neki tamo tereni koji se mozda mogu dobro prodati..
I tu ce bit rata definitivno kad nakon zracnog snimanja i izmjere vlasnici (njih uvijek preko 50 jer se vec radi o praunucima najmanje) bude trazen samo jedan pravi vlasnik.

...ako se ne pobiju jos ovih par dana dok traje akcija "farbaj sta god stignes".
Ponekad ta akcija izgleda i tako da ne farbas nego maznes sujedu vec pofarban kamen i preselis na granice svog terena- nije lako nosit kantu Jupola kilometrima daleko :) Mi smo mozda bili malo pametniji pa smo se odlucili na akciju "sprej" ;)

Ponekad se zabunis pa pofarbas za svaki slucaj i malo vise terena - narocito ako je susjedni vlasnik u Americi :)
...a ponekad se radi drace koja raste posvuda jednostavno izgubis i ne znas pronaci svoj vinograd, a steta je doc doma neobavljenog posla, pa se onda naglo prisjetis da je neki usputni vinograd bas taj tvoj kojeg trazis cijeli dan, i kako ti se cini da je nekada davno bio puno veci.


Uglavnom ako uskoro cujete da se snima film 
"kako je poceo rat na mom otoku II" znajte da se radnja odvija na Krku ;)
Teuta-Ika @ 00:36 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
petak, veljača 15, 2008
Negdje na pola puta od Omislja pa prema uvali sepen (fulfinium- ove gore rusevine na naslovnici mog bloga) nalazi se stara Liburnijska utvrda - Fortica. Nisam htjela pisati o njoj dok nisam imala slike, pa sam eto danas "na noge" otisla Fortici u posjet.
Ovo je prilaz Fortici i vide se urusena kamenja, jer je utvrda bila dosta visoka, 


Sagradena je na brezuljku sa kojeg puca pogled na sve 4 strane, i bilo je nemoguce prici joj neopazeno.
Fortica je bila elipsastog oblika


Sastojala se od kule i kastela, potpuno zatvorenim metar debelim zidovima


Napustena je prije kraja 14 stoljeca


Bilo je tu i vise njih koji su se divili pogledu :)I za kraj dio svodova nekakvog ulaza koji jos uvijek trazi staro mijesto na kojem su stajali

Ovo je neiskopani i neistrazeni dio Fortice, za kojeg se nadam da ce uskoro ugledati sunceTeuta-Ika @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 14, 2008
Jucer mi je dan tako brzo protekao da nemam pojma gdje mi se izgubilo par sati...valjda je netko meni pred ocima upalio onu lampu iz "man in black" ;)
Teuta-Ika @ 01:46 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Brojna akropolska prapovijesna naselja smještena na podbrđu oko Riječkog zaljeva, najčešće u blizini vode i mora, u međusobnoj vizualnoj komunikaciji tvore sustav gradina opasanih moćnim rubnim nasipom od suhozida. Veli vrh, Vela straža, Trsatski breg, Sv. Križ i Solin kronološki datiraju od brončanog do rimskog doba, a svjedoče o silnoj društvenoj organizaciji Liburna, pomorskog i primorskog naroda nastanjenog uz Kvarner i u Istri do Labina.
Teuta-Ika @ 00:32 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 11, 2008
Pratim danas tv, i priloge o Sanaderu tj o laznom intervju-u. 
Pa gledam njega kako konetira u dnevniku, i kaze "mislio sam da je prvoaprilska sala, pa sam odmah isao provijerit datum, al bio je od februara"
Ako je htio biti duhovit mogao se o vicu koji ce ispricati savjetovati makar sa Mesicem :)
Ako pak nije duhovit pitam se koliko je premjer uracunjiv ako ne zna koji smo mjesec?
Teuta-Ika @ 23:06 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 10, 2008
Jučer sam gledala "Noćnu moru" gost je bio Raos a tema je bila "prst u anus".
Slusala sam Raosa kako tvrdi da je kazna od 3 godine (Mraoviću) previše za takav čin, jer da to definitivno nije silovanje jer se eto radilo samo o prstu. Ja se pak pitam da li Raos misli da suđenje nije bilo Mraoviću, nego o njegovim spornim djelovima tjela? Za mene je to suđenje bilo o jednom nasilnom činu, učinjenom protiv nečije volje, a sigurno je da je imalo "sexualnih konotacija". Raos je također spominjao da nije svejedno radi li se o anusu ili vagini, jer da anus ne može biti "silovanje". Pa mene muči par pitanja, i voljela i čuti što vi mislite o tome. Da li ovo smatrate silovanjem, ako ne molim da kažete i zašto?
Meni je žao da se nisam usudila Raosu postavit par pitanja, npr;
Da se nije radilo o prstu nego o penisu, bi li to bilo silovanje?
Da se nije radilo o anusu nego o vagini, bi li to bilo silovanje?
I koja je onda razlika od prsta u anus ili od penisa u vaginu???
Iskreno, neugodno mi je pisati uopće o ovako delikatnim stvarima, i služiti se čak ovako "ublaženim" izrazima od onih koje svakodnevno koristimo, ali tema me intrigira od prvog dana i jako me zanimalo kako će suđenje završiti, jučerašnja tema u "Noćnoj mori" samo je ponovno uspjela da mi "digne živac"!
Teuta-Ika @ 17:51 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 7, 2008
Sjecam se da je susjedna nam drzava jednom objavila da je Milosevic pobijedio sa 114 %
glasova i svi smo se pitali ( ja se pitam jos uvijek) koliko je to uopce i kako?
Ovi nasi su izgleda pobijedili sa preko 120 %. Dok se vlada sastavljala bili su svi jako principjelni, i svatko se borio za svoje programe koji su im u tom casu bili "svetinja".
Sad se eto cuje da su kompromisi potrebni, kome su potrebni? Ljudima kojima je sve poskupjelo?
No svi vec znamo da je borba za vlast upravo to, borba za vlast i nista drugo, narod i onako svasta odtrpi, i "programski" ga treba bas ovako naguzivati svakih par godina da se ne opusti i da mu takve stvari postanu normalne!
Ovo je za mene bio jako jako dugi uvod, a htjela sam u stvari pricati o radu nedjeljom.
Jucer je bila emisija otvoreno; u njoj sam najprije cula da je
- Hrvatska katolicka zemlja 
- da smo sklopili ugovor sa Vatikanom da ce nedjelja bit neradna
- da radni tjedan ne smije prelaziti 40 sati
- i da je sve to i jos mnogo toga radi zastite radnika, bez obzira sto se zna da ce se na
taj nacin otpusiti do 20% radnika. Super zastita! Naravno jucer su navise zagovarali neradnu
nedjelju oni koji su prije "koaliranja" bili na prvim redovima barikadi na zastiti radnika
i borili se za radnu nedjelju sa 100% vecom placom za taj dan.
I zasto sad ja ovo pisem, zato sta u istoj toj emisiji svi ovi zagovornici neradne nedjelje, nedjeljnog cijelodnevnog odlaska u crkvu kako bi zahvaljivali bogu na tome da su ostali bez posla, kako bi Vatikan bio sretan jer bi svaki prosjecan Hrvat jako cesto spominjao i mislio na boga,
svi ti misle da 5 mjeseci godisnje ne mora biti tako nego neka se nedjeljom radi!
I ko tu koga sad ...je li?
Najprije me zanima radi koga to sve nasa vlada radi? Radi turista naravno, ne radi nas drzavljana lijepe nase. Pa koja to vlada na prvom mjestu ima turiste od vlastitih gradana??? 
Sto je to za nas drugacije ljeti?
Vatikan na godisnjem pa nece reagirat?
Ljeti ne moramo biti katolici?
Ljeti ne moram ici u crkvu?
Ljeti ce pak radnik koji radi biti zasticen, i inspekcije ce raditi nedjeljom kako bi
sve to kontrolirale. Jedino dobro od tih 5 mjeseci rada je to sto ce onih 20 % koji su
izgubili posao biti ponovno i naravno privremeno zaposleni ljeti, kao sezonska radna snaga
cije ce placa biti ne 100 % veca na taj dan, nego manja od one koju su ranije primali npr srijedom.
Eto, to me boli, svi argumenti kojima nas nakljukaju i rade nas budalama kad misle da cemo to popusiti, sve pada u vodu radi turista. Mozda nasa vlada misli u buducnosti turistima koji npr vise od 10 godina dolaze kod nas ljeti, dati pravo da glasa kao dijaspora, drugog razloga ne vidim.
O sindikatima niti ovaj put, oni su dovoljno rekli u decembru, da ce
 "bit strajkova kada zatopli" ako ne bude promjena na bolje.
Teuta-Ika @ 09:18 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 4, 2008
 Šime Strikoman ovjekovječio je nekoliko tisuća maškaranih sudionika, a u podne je krenuo defile na čelu s Tonijem i kraljicom Riječkog karnevala. 

Teuta-Ika @ 11:12 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 3, 2008
Zahvaljujući veoma smjeloj reporterskoj ekipikoja se i po najvećoj kiši zaputila na Riječki karneval mogu vam predstavit samo dio karnevalskog ugođaja i to ne sa samog korza nego sa okolnih parkirališta gdje su se grupe okupljale.Ovo na zadnjoj slici su moji Omišljani, ekipa "Fear Fuctor" i jedina ekipa kojoj je zatrebala hitna pomoc radi otvorenog prijeloma potkoljenice, a sve zbog do u detalja razrađenog nastupa, sa zaista opasnim detaljima, ali oni su poznati baš po tome što zaista paze da sve bude čim realnije.

Više od 70.000 gledatelja uživalo je u veličanstvenoj povorci unatoč hladnom i kišnom danu.
Ove godine okupilo se 95 grupa sa 74 alegorijskih kola i oko 8.000 maškaranih sudionika.
Bilo je desetak grupa iz inozemstva;Italije, Srbije, Makedonije,Mađarske, Nizozemske i Rumunjske.
te udruga studenata AEGEE ciji članovi su dosli iz 12 zemalja.

Ova najveća hrvatska karnevalska manifestacija privukla je veliki interes gostiju i turista,
koji su popunili riječke i dio opatijskih hotela. Oko 900 posjetitelja u 13 punih vagona stiglo
je na Međunarodnu povorku putem organiziranog prijevoza vlakovima.

Teuta-Ika @ 20:53 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, veljača 2, 2008
Karnevalski humanitarni bal koji se održava po 10. put nezaobilazni je dio programa Riječkog karnevala kojem pored uglednika iz političkog, sportskog i javnog života, tradicionalno prisustvuju veleposlanici i konzuli akreditirani u Republici Hrvatskoj. To je prilika je za ugošćavanje i prezentaciju duha karnevala visokim gostima. Svečani karnevalski bal se održava u prekrasnom zdanju nekadašnje Guvernerove palače, a postao je jedan od najprestižnijih događaja u sklopu Riječkog karnevala.Karnevalski bal održava se danas isto kao i Carnival Party  na Adamićevom gatu i kasnije u dvorani "Stereo"
I jos jednom obavijest za one koji sutra zele karneval pratiti preko interneta link:

http://www.ri-karneval.com.hr/Home.aspx?PageID=224


Teuta-Ika @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, veljača 1, 2008
 

Stanovništvo u Rijeci prema državljanstvu (prema popisu iz 2001.)

 • hrvatsko - 144.043      
 • hrvatsko i drugo - 142.313      
 • strano - 2.335  
 • bez državljanstva - 867          
 • nepoznato - 395

 

Stanovništvo prema pismenosti (prema popisu iz 2001.)

 • pismeni - 132 318
 • nepismeni - 786 osoba, od čega 148 muškaraca i 638 žena
 • udio u stanovništvu - 0,6%

 

Stanovništvo prema vjeri (prema popisu iz 2001.)

 • katolička - 109 237
 • pravoslavna - 8 882
 • islamska - 5 497
 • ostale crkve i vjere - 1 031
 • agnostici i nerazjašnjeni -  10 394
 • nisu vjernici - 7 901
 • nepoznato - 1 101

Robna razmjena (u 2005 g, izraženo u tisućama US)

 • izvoz 286 586
 • uvoz 467 146

Pravne osobe (prema podacima od 31. prosinca 2005.)

 • trgovačka društva - 9870
 • poduzeća i zadruge - 4862
 • ustanove, upravna tijela fondovi i dr. - 3401
 •  ostale pravne osobe - 1517

 

Teuta-Ika @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
 • Kontakt
  teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.