Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog - travanj 2008
srijeda, travanj 30, 2008
Danas čitam kako su to uredili na Malom Lošinju: (prenosim iz novog lista)

MALI LOŠINJ – Tijekom turističke sezone sve veći broj gostiju na odmor dovode kućne ljubimce, najviše pse, ali unatoč tome na lošinjskom otočju do sada nije bilo plaža specijaliziranih za pse. To je razlog da dvostrukom nezadovoljstvu, vlasnici pasa koji bi htjeli sa svojim kućnim ljubimcem uživati na plaži, a da njihov boravak ne ometa druge posjetitelje nemaju za to osiguran i službeno označen prostor, a s druge strane njihov boravak na plaži kod ostalih nerijetko izaziva otpor, naročito ako vlasnik ne vodi brigu o tome kako mu se ljubimac na plaži ponaša. U anketi TZ među gostima i iznajmljivačima, upravo je nepostojanje specijaliziranih plaža za pse izdvojeno među kritikama, pa su se u Turističkom uredu odlučili to ispraviti.
    Direktorica ureda Đurđica Šimičić najavila je da će za ovu sezonu na osam plaža na lošinjskom otočju biti predviđena mjesta gdje je dozvoljen dolazak sa psima. Na plaži će biti znak dozvole za boravak sa psima te koševi s vrećicama, a za sljedeću godinu u planu je postavljanje tuševa za kućne ljubimce. Tako se specijalizirane plaže predviđaju na Susku, Iloviku, Unijama, u Velom Lošinju, Nerezinama, u naselju Artatore i u Malom Lošinju na predjelu Sunčane uvale između Velog Žala i Lanterne te na Zagazinama predio Bojčić. 

A prije godinu dana ja sam poslala dopis Gradu Rijeci sa pitanjem o gradskoj plaži za pse  (Rijeka nema niti jednu a ima preko 10 000 psa), dopis je bio ovaj:

Kao vlasnika psa zanima me, tj molim odgovor od grada, gdje sa mojim psom mogu na kupanje bez da ometam sugrađane, od kojih svakodnevno slusam pogrdne riječi i uvrijede?
U gradu Rijeci ima više od 10 000 pasa kojima u ove tople dane treba osviježenje isto kao i ljudima, ako ne i više. Budući da kod nas postoje plaže s oznakama zabrane kupanja psa, smatram da su sve one koje nemaju tu oznaku zabrane, dozvoljene za pse, međutim svakodnevno se sukobljavam sa ljudima koji me tjeraju tj ne mene nego mog psa s plaže. Napominjem da se moj pas ne kreće slobodno po plaži nego sjedi do mene na ručniku,i uz to ne laje niti na bilo koji način ometa kupače, te ima cak i brnjicu. Mislim da bi u ovako velikom gradu koji bi trebao biti i prijatelj životinja jedna "pseća" plaža jako dobro došla jer takve plaže u bližoj okolici nema a raditi 40-tak kilometara svakodnevno malo je previše za naš standard. Ako smijem predložila bih plažu gdje sam primijetila da ima pasa ali u kasnim večernjim satima, a to je ona između bazena na Kantridi i dječje bolnice, na njoj ionako iz poznatih razloga, tj kanalizacije, skoro nikada i nema ljudi a naši bi ljubimci bili zadovolji i sa tim malim kutkom za sebe.
Hvala


Dobila sam ovakav, po meni dosta bahat odgovor:
Ne možemo Vam odgovoriti gdje možete kupati svog psa, ali ističemo kako nema potrebe da se svakodnevno sukobljavate s ljudima na plažama jer je na iste zabranjeno dovođenje pasa pri čemu je bezpredmetno da li je istaknut znak zabrane ili ne, te da li pas sjedi na ručniku, ima brnjicu i ne laje, kao što je to slučaj s Vašim psom.
    Na prilaze na sve riječke plaže koje se tijekom sezone posebno održavaju kao mjesta na koja građani u velikom broju dolaze na kupanje bili su u više navrata postavljeni znakovi zabrane dovođenja pasa, ali je većina njih ubrzo nakon postave bila uklonjena ili uništena od strane vandala ili nekulturnih vlasnika pasa.
    Obveza uređenja posebnih plaža za potrebe kupanja životinja nije utvrđena aktima Grada Rijeke kao i propisima Republike Hrvatske, a inicijativu u tom smislu svakako možete pokrenuti putem udruga za zaštitu životinja.
    Plaža između bazena i dječje bolnice nije zavedena u evidenciju gradskih plaža i ako ju građani ne koriste za kupanje nema zapreke da na istu dovedete svoga psa. Međutim ako i taj dio obale građani i pogotovo djeca koriste za kupanje, zbog zdravstvenih, higijenskih i drugih razloga nije poželjno da se na istu dovode psi.


Jasno mi je da nisu svi ljubitelji pasa, isto tako mi je jasno da mnogi ne vole da se pas kupa u njihovoj blizini, jer "pušta dlake" bez obzira što se na toj istoj plači nalazi i kanalizacija koja "pušta", bezbroj usranih pelena bačenih u grmlje, ostaci od hrane, i do nedavno masu odbačenih bočica, ali pasja dlaka je za njih užasna!. U odgovoru se spominju i zdravstveni i higijenski razlozi, e pa moj pas za sobom nije nikada ostavio niti razbijenu bocu a bome ni prezervativ ili korištenu špricu, a sve to možemo naći na našim "gradskim plažama", ali se poglavarstvo za to ne brine.
Na Krku također postoje plaže za pse, kontaktirala sam i Opatiju, budući da ona bude puna turista, a dosta njih sa svojim ljubimcima dolaze kod nas u hotele i dobila puno ljubazniji odgovor:


SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE
 
 
 Saša Dunatov, dipl.iur.
 
Koji je ljubazno odgovorio, da se na gradske plaže tj one koje se održavaju (tuš kabine, suncobrani itd) ne smije sa psom na plažu ali da  na sve ostale kojih ipak ima nema razloga da ne mogu sa mojim psom na šta mi je još ljubazno dao i broj redarske službe da vidim kako se oni odnose prema tome....

Komunalna služba ovako je odgovorila:

Na gradske plaže ne smijem sa psom ali na sva ostala kupališta SMIJEM i ne smije me nitko potjerat niti se pobunit, a niti će njegova služba da reagira!


I tako kada sve zbrojim mislim da se na pse uvijek diže galama jer su "opasni" itd, a to možemo samo zahvalit medijima, za kojih je svaki pas koji napada pit, a vijest je vijest, a o psima spasiocima, prijatjeljima, i dobro odgojenim ljubimcima se ne piše jer to nije vijest. Piše se jedino kako "neodgovorni vlasnici" napuštaju svoje ljubimce prije ljeta, da sa njima mogu u hotele i na plaže možda bi bilo i manje napuštenih?


Teuta-Ika @ 10:29 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, travanj 29, 2008
Čitam sad priču o Austrijancu koji je svoju kćer držao zatvorenu u podrumu i usput joj napravio sedmero djece. Za njega susjedi kažu da je bio dobar čovjek. Pa i meni na slici izgleda posve ok, nikada ne bi posumnjala da je sposoban napraviti nešto tako grozno.
Koliko smo puta za neke silovatelje, ubojice ili kriminalce iz naše okolice čuli kako su bili "baš dobri" pomagali susjedima i bakicama... Većina njih i izgleda posve "normalno" a ja sam uvijek mislila da se takvim ljudima vidi svo zlo na faci!
Za masu njih koji su činili zločine za vrijeme rata po faci bi im dala da mi djecu čuvaju, nisam više pametna. Kako prepoznati opasnost kad takve osobe baš djeci znaju bit "prijatelji" i jako lijepo pričati pričice?
Teuta-Ika @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 28, 2008
Poznati su nam slučajevi Natashe Kampush i slučaj od neki dan kada je otac dvadesetak godina držao kćerku u izolaciji (usput joj je napravio i šestoro djece) i svi se na to zgražamo. A što kada institucije stave nekoga u izolaciju, kako se boriti protiv toga?
Primjer slučaj iz Lopače kraj Rijeke. Radi se o šesnaestogodišnjoj djevojci koja je bila "problematičnog ponašanja" _ znači ne psihički bolesnik!
Već 200 dana boravi u totalnoj izolaciji, nema mogućnost komunikacije sa majkom, niti telefonski, a o posjetama da i ne govorim. Djevojka ima i sina od 7 mjeseci kojeg čuva baka, zabranjeno joj je i da vidi sliku sina?. Djevojka je smještena u odjelu sa šizofreničnim bolesnicima i ovisnicima, naravno u odjelu sa odraslima. Evo izjave djevojčine majke:

"Smatram da je to užasno, nezakonito, nehumano i nepošteno prema mojoj kćeri, kaže plačnim glasom majka 16-godišnje djevojke koja je u Lopaču zaprimljena krajem prošle godine, u dobi od 15 godina i 11 mjeseci.
    Samo dva mjeseca prije odlaska u Lopaču, u rujnu prošle godine, ta je djevojka rodila dijete. Otkako je zaprimljena u Lopaču, međutim, to dijete, svoga malog sina, nije vidjela ni jedan jedini put. Čak ni njegovu sliku. Kroz dosadašnje razdoblje boravka u Lopači nije vidjela niti ikoga drugog iz vanjskog svijeta pa tako ni svoju majku koja sve to vrijeme dok joj je kći na neuobičajenom tretmanu u Lopači skrbi o njezinom sedmomjesečnom sinu, svom unuku. "

A evo što na to kaže zakon:
"Kazne za kršenje prava pacijenata
   
    Zakon o zaštiti prava pacijenata u članku 26. propisuje da tijekom boravka u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi pacijent ima pravo primanja posjetitelja sukladno kućnom redu zdravstvene ustanove, a u kaznenim odredbama piše da će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna kazniti zdravstvena ustanova ako uskrati pacijentu pravo na održavanje osobnih kontakata ili povrijedi zabranu posjeta određenoj osobi ili osobama. "


I uz sve to majci i dalje nisu dozvoljeni posjeti. Ponavljam cura nije psihički bolesnik iako se ravnatejica pravda da će posjeti biti dozvoljeni kada se bude vidio napredak u ponašanju??
Pa kakve to ovlasti imaju institucije u našoj državi? Tko to samo tako može zabraniti osnovna ljudska prava i provoditi samovolju? Kako vidimo iz nedavnih slučajeva, dovoljno je da te netko proglasi "ludim" i da nas prisilno hospitaliziraju, da nas prisilno drže u izolaciji, da nam uskrate sve kontakte...ne vidim kako takvo "lječenje" nekome može pomoći?

Na kraju se pitam, može li se nešto slično dogoditi bilo kome od nas, i da se osjećamo posve nemoćno u rukama osoba koje provode samovolju. Sumnjam da će ikada itko za ovo odgovarat, da se to događa u Americi, cura bi barem dobila "Masnu" odštetu, ovako kod nas dobro će proći ako zaista ne poludi, pa će onda sve "sjesti na svoje mjesto".
Blago nam se sa ovakvim institucijama!

Teuta-Ika @ 11:10 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 27, 2008
Danas u Rijeci napokon sunčano:


Vrijeme je kao stvaoreno za akciju koja se u Rijeci provodi već 12.tu godinu.
"Homo si teć" naziv je sportsko-rekreativno-zabavne priredbe koju organizira Riječkoi sportski savez i Novi list. Središte Rijeke i glavna prometnica do Preluka biti će »no car« zona u prijepodnevnim satima, i to će dat gradu posebno ruho u njegovom sljubljivanju s trkačima, od onih profesionalnih do rekreativaca. Šetnja, trčanje, zdrav način života i druženje – koktel je i glavni organizacijski naum organizatora u kojem se očekuje preko pet tisuća ljudi na riječkoj žili kucavici. 

u 9.30 sati svoje će obveze početi odrađivati sudionici 7. »Riječkog polumaratona« od Korza do Preluka i natrag u dužini od 21 kilometra. Očekuje se 200-tinjak trkača, što u individualnoj utrci, što u štafetama, među kojima, uz domaće i profesionalaca iz Slovenije, BiH, Italije, Kenije, Mađarske... Taj segment priredbe podignut je na viši nivo, a priželjkuje se i obaranje rekorda staze.

Deset minuta kasnije na svoje će doći najmlađi, polaznici riječkih i vrtića iz ostatka županije, njih oko 500-tinjak, koji će trčati dionicu od 200 metara sa startom ispred trgovine Urban Republic i ciljem ispred Radio Rijeke, jednako kao i na utrci koja čeka sudionike »Hendi cupa«, odnosno slabovidne i osobe s invaliditetom.

Središnja utrka »Homo si teć« za građane počinje u 10 sati, a start i cilj bit će kod Radio Rijeke. Za razliku od prošle godine trči se u smjeru istoka i na nešto dužoj dionici (3.154 m) – Stari Kraš – lijevo u Starčevićevu – desno oko fontane – Trg Jelačića – Scarpina – Adamićeva – Jadranski trg – Trpimirova – Trg Žabica – Riva – Ulica Ivana Zajca – smjer prema Andriji Kačića Miočića – lijevo prema Kontinentalu – lijevo preko Rječine – lijevo u ulicu Fiumara – desno u Starčevićevu – desno povratak na Korzo i cilj. Teuta-Ika @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 24, 2008
Kupila ja neki dan one Surimi stapice...
Ne znam koji me vrag (valjda radoznalost) uopce natjerao da idem gledat sastav.
Kad ono stapici kao kviz "Brojke i slova" Sve sami E450, E255, E380;E288...a kazu za to E da je kancerogeno.
Napokon jedan proizvod koji ne laze!!!
Na prednjoj stranici lijepo pise

STAPICI RAKA!

Teuta-Ika @ 00:30 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 23, 2008
Radi bržeg razvoja pomorstva, posebno riječke luke, austrijska carica Marija Terezija na današnji dan 1779. godine posebnom poveljom izdvaja Rijeku kao Corpus Separatum iz dotadašnje provincije Austrijsko primorje. Koristeći pogodnosti slobodnog grada - luke, Rijeka nakon toga započinje veliki gospodarski uspon koji kulminaciju doživljava na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće, a grad pretvara iz primorskog gradića u važnu imperijalnu luku. Ovakvo administrativno stanje, uz veći ili manji stupanj autonomije i suvereniteta u odnosu na susjedne države, potrajalo je sve do 1924. godine

 Iz toga razdoblja pocinje naziv (koji meni nije drag) PRIMORJE. Nakon 1924 Rijeka je pripojena Italiji da bi tek nakon oslobodenja postala Hratska, zadrzeci pri tome naziv Primorje pa se zato i do danas ovaj dio koji se povijesno zvao Liburnija spominje kao Hrvatsko primorje.
Napokon sunce:

Teuta-Ika @ 10:17 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
utorak, travanj 22, 2008
U svemu smo se priblizili zapadu, u kriminalu, drogama, ubistvima, mafiji...u svemu osim u jednoj stvari.
Obitelj!
Barem to kod nas jos uvijek postoji, mozda i pretjerano. Kad god gledam neki americki film, ono djeca kazu da su od 16-te godine bez roditelja, zive samostalno itd. za razliku od njih kod nas nije rijetko vidjeti da dvije generacije zive skupa. Mislim da to cak nema veze sa materijalnom situacijom, nego prije nekakvom navikom i obicajem. Tako imam jedan slucaj u familiji sa kojim smo se vec poceli smijat i pomalo ocajavat svi skupa.
Prije mjesec dana brat mi je slomio nogu (tibia-zovu ga Da Silva) i mama ko mama ode kod njega u Zagreb jer "malomu je tesko" pa da mu pomogne u "prvo vrijeme". Brat mi je prije par godina navrsio 30 :). Ne moram reci da je mama jos kod njega :). 
Tata je naravno ostao u Rijeci, i sad meni muka jer znam da se tata bas ne snalazi u kuhinji pa ja malo pomazem njemu "jer ne zna kuhat" , a obitelj je najvaznije jel da?
Uglavnom:
Tata uziva, kaze da nikada nije imao vise mira u zivotu, dode poslije posla kod mene na rucak i nakon toga ide doma i ima daljinski samo za sebe! Cuje se svaki dan sa mamom i obavezno idu oni razgovori "kakvo je vrijeme dole?" Tata naravno svaki dan kaze da je uzas ( sto i je) mama je sretna da u Zagrebu nije tako.
Mama mene zove, pa i mene pita kakvo je vrijeme, jer sumnja da ju tata laze, samo da ne dolazi.
Brat me zove i kaze "Daj mi ju skini nekako!" 
Mama je samo jedna, nema sta - za sve ostalo tu je Master card :)
Obitelj je pak neprocjenjiva :)

Teuta-Ika @ 16:05 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 21, 2008
Pala mi na pamet jedna ideja, posve slucajno dok sam pokusavala uslikat vremenske prilike ili bolje receno neprilike. Od sada cu (pa dok mi ne dojadi) svaki dan bez obzira imalo veze sa postom ili ne, u isto vrijeme sa iste pozicije slikati pogeld prema "Velim vratima" pa ako budem ustrajna mozda nakon par mjeseci bude zanimljivo pregledat koje su se sve promjene dogodile sa prirodom (cvatnja i slicno) i kakvo nas je vrijeme pratilo.
Za pocetak evo slike od jucer:
(nakon pljuska)


I danas prije ma ne pljuska nego nemam rijeci na sto je to licilo, na trenutak je uglavnom nastupio mrak!


Cudno je sto je taj mrak uzrokovao "bijeli zid" oblaka i kisurine.

I slikano malo iz blizeg da se bolje vidi "zid"
Teuta-Ika @ 16:02 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, travanj 19, 2008
Anoreksija je poremećaj koji u određenim okolnostima može dovesti i do smrti, i to je činjenica koju se vrlo lako zanemaruje, ovisno o potrebi ovog ili onog modnog dizajnera. Sve dosad, kada bi se i dogodile najtragičnije posljedice anoreksije, rijetko bi netko odgovarao za to. Tijekom proteklog tjedna donešena odluka francuskih političara zahvaljujući kojoj će se moći strogo novčano i zatvorski kažnjavati autori internetskih stranica i publikacija koje ohrabruju anoreksiju. Na ovu odluku zapravo je moguć samo jedan komentar – konačno. 
Poznato je da su do sad manekenke koje nisu odgovarale standardima, tj koje su bile "bucmaste" to donekle korigirale krivim mjerama u bookovima. Ma da je svakom sa malo boljim očima bilo jasno da tu nešto ne štima. Nadam se da sad trendovi neće krenuti u drugom smjeru, pa da mršavice na umjetan način krenu nabijati kilograme - u katalozima!
Možda to napokon i mladim curama pokaže da ne moraju izgledati kao hodajući kosturi kako bi izgledale lijepo! 
Ljepota = zdravlje, anoreksija = bolest!
i svaka čast DOVE koji su to prvi poceli propagirat
Teuta-Ika @ 16:45 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
petak, travanj 18, 2008
Teuta-Ika @ 16:45 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Rekli su na dnevniku da su novi vanredni izbori nakon sto je ove godine vec drugi put pala vlada predvideni za 15.06. kampanja je pocela jos u januaru cim je prvi put pala vlada, nakon sto se "stranka Tajkuna" bunila sto su im zabranili nelimitirano sponzorstvo. Probali su formirati koaliciju sa "Antikorupcijskom" strankom ali ipak nisu uspjeli skupiti vecinu, tako da je HDZ opet pobijedio.
Gong je odmah i upozorio da se od 3.500 000 stanovnika odazvalo samo 1 760 000 i to sa dijasporom pa su smatrali da su izbori neregularni. 
Josko Joras, zahtijeva da na iducim izborima u njegovom okrugu dozvole dvojezicne glasacke listice.
"Radnicka stranka" obecaje da ce se ako oni pobijede u svim nasim hotelima sluzbeni jezik biti Hrvatski.
"Iskorak" pak garantira smanjenje administracije i uvodenje sluzbe "Hitno maticar" za sve gradane!
"Bager" se zalaze za recikliranje bespravno gradenih objekata.
SDP obecaje smanjenje PDV-a na 33 %.
"Ujedinjeni sindikati" zalazu se za placeni radni dan za vrijeme strajka.
HDZ obecaje bolju buducnost.
"Prijatelji zivotinja" se zalazu da i magarac moze bit saborski zastupnik, i navode slicne ministre iz daleke povijesti.
"Ceh ribara" zahtijeva da im se dozvoli izlov ribe u Kvarnerskom zaljevu, i da se velicina dozvoljenih ribarskih brodova poveca na 6 metara.
"Emu" traze pravo na samoubistvo za sve.
"Branitelji" da im se isplate dividende....
A ja i dalje ne znam za koga bi glasala, bolje je bilo kad smo imali manje stranaka, a i ne svida mi se 1360 zastupnickih mjesta u saboru, treba to povecati i pruzit svakom gradaninu priliku da odradi barem jedan mandat od 5 mjeseci kako bi dobio penziju!
Teuta-Ika @ 00:11 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 17, 2008
Kamo nas vodi svakodnevica, kada djeca od 13 godina pokusavaju izmisljat silovanja i otmicu kako bi privukla paznju roditelja? Slucaj djecaka iz Sibenika me je bas uznemirio, koliko je samo tom djetetu trebalo maste da sve to izmisli? Zasto jednostavno nije o svemu porazgovarao sa roditeljima, i koliko su danasnji "prijatelji" iz razreda opasni kada se udruze maltretirati nekog svog ucenika iz razreda?
Zar vise po skolama ne rade psiholozi i zasto se ne uvede nekakav obavezan razgovor, pojedinacno sa svim ucenicima, zasto se njime ne mogu potuziti kada imaju problema u skoli? Zasto oni reagiraju tek kada se nesto dogodi, U moje doba jedini problemi bili su kada se netko "posaketao" ili sakrio nekome torbu. Previse je ovdje pitanja "zasto" a premalo odgovora, jedino cega nije premalo su zanemareni pubertetlije, jer slucajeva ubistva, bjega od kuce i slicnog ima na pretek. 
Dok sam ja isla u skolu mama mi je govorila "cuvaj se preko ceste" i put do skole bio je jedina opasnost, danas vise nitko djeci ne govori kako hodati ulicom, skole su postale prava opasnost, Bojim se i pomisliti sto ce tek bit kada budem imala unuke?
Teuta-Ika @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 16, 2008


Pisala sam vec o tome kako se planira porusiti Susacki kolodvor i kako se gradani bune, danas mu je ipak "presudeno" rusenje!

Teuta-Ika @ 15:58 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
utorak, travanj 15, 2008
Sjecate li se ovih osoba, da li svojoj djeci pricate o njima?

Harun al Rasid

Uranella

Modesity Blaze

Marsupilami

Corto Maltese

Rip Kirby

Zagor

Tex VIler...

Ja sam nedavno nasla punu kutiju pravih remek djela i naravno procitala ih ponovno, koliko god sada apsolutno ne djeluju na mene, sjetila sam se kako sam se osjecala kada sam ih citala prvi put. Nije se jednom desilo da smo se tata i ja posvadali tko prvi cita- ja sam mislila da imam pravo jer sam isla do kioska, a tata pak jer je lova bila njegova. Desilo se par puta da je tata isao po duplikat na kiosk kada bas nikako nismo mogli postici sporazum :)

Ja sam svojoj djeci pricala koji je to bio dozivljaj cekati srijedu ili neki drugi dan da izade, stripoteka, Alan Ford, Lunov magnus ili bilo koji drugi roman, njima je to nepojmljivo iako su i oni jedva cekali novi nastavak Pottera, ali da smo mi mogli toliko biti ocarani stripovima nikako im nije jasno.
A ja kad se sjetim na svoje djetinstvo u prvih 5 stvari su stripovi!

Teuta-Ika @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Gledala sam danas Latinicu o korupciji, mitu i slicnim zanimacijama, sto me naravno navelo na pomisao da biti korumpiran uopce nije lose. Barem mi se tako cini ako pogledam kako takve osobe zive. Evo moze mene netko korumpirat da priznam da sam ja "peti ortak" ili tajanstvena osoba na ciji racun moze slobodno ostavit svoja sredstva...ili bilo sta slicno nije problem. Buduci da je blogerska zajednica dosta velika, pa mozete me i vi korumpirati da ne odajem vase tajne, a toliko sam razumna i ne zelim vas opterecivat time da mi tu tajnu nuzno morate i rec. Uopce nije bitno, sutit cu isto tako kao da ju znam :) Svi zainteresirani da me korumpiraju slobodno neka mi se javi, broj racuna dajem na PP :)
Teuta-Ika @ 00:05 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 14, 2008
Citam danas ova prepucavanja sa Bebicem o tome kako je priznao krivolov, jer je izjavio da je jedno jutro ulovio 18 palamida. Strucnjaci su odmah izracunali kako je to vise od 5 kilograma dnevno, a sto se zakonski moze samo ako je netko profesionalni ribar. Kako govori zakon kazna za taj krivolov je od 5000-10 000 kuna. A zakon se mora postivat i ja se slazem. Ali mene muci nesto drugo, i ja znam lovit ribice, koje godine platim dozvolu a koje ne, al buduci da meni ne ide bas tako dobro kao Bebicu (vise riba nahranim nego ulovim), mislim da bi mi mogli i oprostit.
Mene muci druga stvar, ZERP naravno, kako su se mediji digli na noge kad je trebalo "smjestit" Bebicu za 18 palamida, a Talijani i Slovenci mogu loviti kod nas koliko god zele, ne trebaju platit ni dozvolu, a ribu jos i manje. Znaci Talijan u nasem moru ima veca prava od mene, sa malom udicom sa rivice...
Pa kad se vec zakon mora postivat, i Bebic bude morao platit kaznu, i prije nego se netko sa time ide nasladivat, ( da se razumijemo nisam uopce ljubitelj Bebica) neka prije razmisli jel mu stalo do ribe ili do postenja ili do obicnog traca, jer je zaista ironicno nekoga naganjat za 18 riba, a na druga vrata dopustat lopovu da uzme koliko mu treba.
Nadam se da je Bebic barem sve to sam pojeo a ne preprodao nama koji placamo porez i skupu ribu.
Teuta-Ika @ 00:03 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 13, 2008
Od silnog odusevljenja za loptom, jedan francuski buldog zavrsio je kao ispomoc Zadru u zadnjim minutama utakmice :)Na zalost, njegovu silnu zelju da pomogne nisu prihvatili jako dobro, ili se sudac pobojao da ne bi mogao suditi "ruku" ,visoko dignutu nogu ili nesto slicno ;)Ili je pas "izlozbeni primjerak" ugledao travicu, suce, pa pomislio da mora opet u ring
Teuta-Ika @ 00:31 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, travanj 12, 2008
Da ne bi svaki post o navijacima bio o nasilju ili tucnjavi iz Novog lista prenosim clanak o navijacima Rijeke:

Današnje gostovanje nogometaša »Rijeke« u Osijeku imalo je nesvakidašnju uvertiru. Naime, na posljednjem treningu »bijelih« uoči gostovanja u Gradskom vrtu pojavila se skupina od 30-ak pripadnika Armade, koja je zauzela svoja mjesta na tribini od kuda je pratila gotovo cijeli trening. Najvjerniji navijači »Rijeke« nisu poput pripadnika nekih drugih navijačkih skupina, posegnuli za uvredama ili nekim sličnim »motivacijskim« sredstavima kojima bi trgnuli momčad, već su odlučili podržati igrače i stručni stožer u ovim teškim vremenima. Gromoglasno navijanje začinjeno »bakljadom« silno je dirnulo igrače »Rijeke« koji su se odužili pljeskom, a posebno trenera »bijelih«. Zlatko Dalić je jučerašnju redovnu tjednu konferenciju za novinare počeo i završio emotivnim obraćanjem na temu »navijačka podrška« i obećao Armadi uzvratiti bespoštednom borbom za svaki centimetar osječkog travnjaka.
    – Navijači su bili na treningu i dali na podršku. Ako ništa onda zbog takve geste Armade, zbog njihove podrške i bodrenja, moramo ostaviti srce na terenu. Nitko nas nije došao vrijeđati ili tući, i mi to moramo cijeniti – istaknuo je Zlatko Dalić, čija momčad nikoga nije »tukla« već sedam kola pa se dovela u situaciju da na tradicionalno nezgodnom gostovanju u Osijeku mora spašavati sezonu.
Teuta-Ika @ 17:54 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Ja se zaista pitam kakva smo mi to nacija, i od kuda nam taj poriv i sposobnost da se non stop penjemo na nekakva postolja? Pa ima li koji sport a da se nasi ne popnu?
Kad tako razmislim mozda mi i nije zao ako udemo u NATO, jer mi se cini da bi neka nacija jako lako mogla da nas ili porobi ili potamani, Nisam cak ni sigurna da je za nas dobro obarat svjetske rekorde, i nosit doma pehare, pa si mislim da nas sve vise i vise mrze. Pa i ja bi da sam sportas pocela mrzit rvate, pa di god se pojave, skupe pehare i odu doma. Sjecam se da su za jednog nogometnog prvenstva Njemci za nas rekli da imamo manje stanovnika, nego oni aktivnih nogometasa i opet smo ih nabili,
Zato iskreno molim nase sportase da se malo suzdrze, a ako bas moraju, neka skupljaju broncu, tek toliko da se pokazu da mogu na postolje, jos malo i nece bit mjesta kod nas za sve te pehare. a i nema smisla nabijat komplekse Amerima, Njemcima, Rusima...da ne nabrajam;) 
Ili da promjenimo turisticki slogan za nasu drzavu npr:
"Mala zemlja vrhunskih sportasa" - dodite i udahnite i vi cudotvorni zrak! :)

Tko zna koliko ljudi vjeruje u tarot, astrologiju, ukazanja, i svasta mozda bi mi mogli uvjerit turiste da se samo kod nas moze disat zrak koji radi cuda!

Duje, svaka cast!


Teuta-Ika @ 00:21 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, travanj 11, 2008
Prica meni medo danas kako vise ne zna kamo da seli, kaze da vise nije u opasnosti samo njegovo krzno, nego neka mu hitno nabavim kakav sljem. Po Bosni padaju meteoriti, Ameri svako malo izgube po koji satelit za kojeg ne znaju kamo ce se stmopizdit, po Zagrebu lete metci, (Ok koji i zasteka)...i kaze medo da ne sljivi onu poslovicu da cizma glavu cuva, vec sljem i dobar PR agent :)
Teuta-Ika @ 01:45 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 10, 2008
Zeno, spakiraj sve sto imamo i selimo u drugi brlog, kaze medo vracajuci se iz sume...
Pa kakav si to, sto ti se dogodilo - pita zena medvjedica gledajuci zaljubljeno u svog
medonju, prosaranog narancastom farbom.
Da te nisu napali Zeleni oni sto hoce da se nosi samo eko krzno?
Ma nisu zeno, trazio sam po sumi ima li gdje kakva kosnica za se malo osladiti, kada sam
ugledao lovce..a znas da se ja uzivam zafrkavati sa njima.
Bila neka skupina lovaca, njih desetak, sa ogromnim puskama, ali znas da se ja toga ne bojim?
Pa sam odlucio da ih malo naucim pameti. Prisuljao sam se do jednog poveceg stabla, i gledao
ih kako traze lovinu po sumi. Bili su dosta neoprezni, kao da su prvi puta u lovu, tako su se kretali
po sumi da ih se culo na kilometre daleko.
I kada sam vidio da se ekipica pocela meni priblizavati, ja urliknih sto sam vise mogao.
A lovci se prepali, bit ce zbilja neki pocetnici, i umjesto da idu prema meni oni se svi skupili
na hrpicu i poceli nesto glasno pricat. U tom trenutku ja odlucih da se pokazem i skocim pred njih,
jer su od straha ostali ukopani na mjestu,  ali kako sam vec star i dosta trom, kretao sam se sporo
prema njima, kad odjednom oni odluce zapucat, i gadat me!!
Najprije mi nije bilo jasno kako su me sa toliko male razdaljine mogli fulat, ali kad sam malo
bolje pogledao vidio sam da krvarim...
Cek cek, od kuda meni narancasta krv, i nista me ne boli??
Jeobte, kakve su ovo kuglice? Jel se ovi sale?? Gadaju me farbom....je li Uskrs prosao??
Jao, jebo vas paintball!!!

Zeno, kazem ti selimo, u mirnije krajeve, dok ne promjenim dlaku, necu da me se stilisti dokopaju!

Teuta-Ika @ 02:59 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 9, 2008
HPV ili humani papiloma virus, ima ih vise od 100 vrsti, par od njih mogu uzrokovati rak grlica maternice. Neki dan su na TV rekli da vise od 80% mladih do 24 godine ima taj virus! Virus se najcesce prenosi spolnim putem. Prije par godina u promet je pusteno cjepivo koje utjece na tih par HPV-a koji mogu uzrokovati rak. Cjepivo se dobija u pravilnim razmacima kroz 6 mjeseci. Cijena je 3000 kuna!
3000 kuna mogu curu, potencijalnu buducu majku spasiti od teske bolesti, ali ta je cijena mnogima nedostizna. Znam da ljudi na svasta trose ali isto tako znam da ih ima koji imaju dovoljno samo za prezivjeti- bukvalno, jer na zalost ima ih koji radi nedostatka tog cjepiva prezivjeti nece. Tako se u istoj emisiji govorilo i o tome da bi trebalo da cjepivo bude besplatno, za one koji su manjih novcanih mogucnosti (bas me zanima koja ce to granica bit) i za djecu branitelja. Ja zaista nemam nista protiv branitelja, da me se krivo ne shvati, ali njihova kcer ne vrijedi vise od moje ili bilo cije i nitko nece uspjeti da me uvjeri u suprotno. Mislim da bi cjepivo trebalo biti besplatno za sve, jer je to preventiva i puno manje kosta od kasnijeg moguceg ljecenja i teskih posljedica, ali buduci da znam u kakvoj je gabuli nase zdravstvo, onda neka barem bude za one koji imaju po kucanstvu recimo manje od 4000 kuna ili neki drugi iznos a branitelji neka se barem od ovoga izostave, tako mi izgleda vise fer. Ili neka se izmisli neka vrsta "kreditiranja" makar na par godina, ali neka svakome bude omoguceno da to cjepivo nabavi!
Osobno ne volim bas ni tablete ni cjepiva i pomalo sam skepticna prema njima (citaj izbjegavam) i sumnjam u sva nova cjepiva kao u mogucnost "esperimentiranja" i isprobavanja na ljudima, i nije se jednom desilo da se nakon desetak ili vise godina ustanove i neke posljedice uzimanja ljeka/cjepiva, ali pod pretpostavkom da je sve ok - lijek mora i svakome biti jednako dostupan!
Teuta-Ika @ 00:18 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, travanj 8, 2008
Znam kada pocinje kalendarski, znam da smo jos uvijek proljece, ali meni ljeto pocinje kad ja tako odlucim ;)
Prvi znak ljeta kod mene je uvijek onda kad pocnem kavu pit u dvoristu i kada prvi puta umjesto u kuhinji pocnem da kuham  u istom tom dvoristu, a to je bilo jucer!Mrkac pod peku, siguran je znak da je ljeto pocelo!
Teuta-Ika @ 00:26 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 7, 2008
Malo prije, dok je muz po obicaju mijenjao kanale, proletilo mi nekih 2 minute mislim na RTL-u u kojima se predstavljao opet neki novi guru, naravno modni stilist, a na celu samo sto mu ne pise "peder".
Pa sam ja komentirala zasto svi pederi idu u modne vode, tj zasto skoro pa i nema muskarca u tom poslu a da nije peder. Pa je pak muz komentirao "A koji klinac bi drugo radili"
...pa mogao bi saditi ljubicice, svirati u filharmoniji, biti ekonomist, gimnasticar, politicar, mogao bi raditi bilo sta, odgovorih ja, a oni opet svi u modu? Pa ako imaju bas toliko smisla za estetiku ima i drugih poslova gdje se to moze ispoljiti, ili je to neka njihova zavjera da od nas "normalnih" naprave svoje kopije? Da nam nametnu modu po svom gustu, ili im je to samo kraci put do BB-a? 
Nemam pojma koji bi to mogao biti poriv niti kakve veze ima moda i njihova sexualna sklonost, ali je ocito da su tu na svom terenu!
Molim da se pripadnici gey orijentacije ne ljute, kad kazem peder, to mi je izraz samo za "stiliste".
Teuta-Ika @ 00:53 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 6, 2008
Vidim da je "farma" napokon uspjela skupiti gledanost, nikad nije bila zanimljivija nego jucer, a po forumima ce bit i dalje. Ne zelim uopce pricati o tome ko je kriv za tucnjavu, nije me to ni briga. Zelim pricati o tome kako je Farma uspjela napraviti bas zanimljiv presjek svega onoga sto i inace gledamo na nasoj televiziji, i to sve u jednoj emisiji, Uspjeli su okupit kako je neki dan rekla voditeljica SELEBOVE (jao se i nasem jeziku) za koje uopce nemamo pojma po cemu su to poznati, ako zanemarimo sklonost tableticama i reklami "neka bijelo ostane bijelo" propalim sportasima, manekenkama bez revija i osobama kojima je zanimanje biti "Paris Hilton" , bivsim stanarima BB-a itd...jedino u cemu su pogodili je to da su ih strpali na farmu, seljaci nikada nece postati, ali seljacine su bili i ostali. 
Hvala ti Nova tv na zanimljivom presjeku onoga cemu se dio Hrvatske divi , a drugi dio je prisiljen gledati jer se na nasoj tv jedino takve face mogu i vidjeti. Blago majkama jer sad mogu reci svojoj djeci "ako budes dobar, kad narastes i ti ces na tv" i pustiti ih da gledaju svoje idole po cijeli dan. Mislila sam kako je super kad je BB poceo skupa sa Farmom jer ce svi idoti biti van civilizacije i ne gledanjem te dvije emisije moci cu smanjit broj idiota na tv za barem 89%, BB je prekinuo sa emitiranjem na vrijeme, a kako mi se cini to ce uskoro i farma, i eto idiota opet rasporedenih na dvadesetak emisija dnevno...idem gledat tv dok se jos da ;)
Teuta-Ika @ 20:12 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, travanj 5, 2008
U jednom sam trenutku na Indexu vidjela naslov
"Bush, svijetlo na kraju tunela"
A kako je moj mozak sklon stvaranju slika i raznih asocijacija, a bez mojeg odobrenja, sada nikako ne mogu da iz glave izbacim sliku i asocijaciju koja se pokrenula: Kad netko kaze da je ugledao tunel i svijetlo, obicno kazemo da je dozivio klinicku smrt...misli li to Index, da je nasa zemlja sa jednom nogom u grobu? Mozda misli za nas koji citamo da smo na rubu, ili nesto trece neobjasnjivo, sto jos mozda dokucim prateci ostale naslove, mozda ima nekakve veze sa naslovom "Hrvati, niko ne sme da vas bije"?? Je li nas to netko prebio a da nismo ni svijesni? Mozda za kojih sat vremena ugledam naslov  "Cujem vas dobro"....u tom slucaju znam na koji se tunel mislilo...na tunel zvan "privlacenje paznje pod svaku cijenu".
Naslov "Je li ovo HDZ-ovka"
Iznad slike bakice koja ljubi Busha ne zelim ni komentirat, nego porucujem Indexu - nije to je nasa poznata blogerica!
Teuta-Ika @ 19:08 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
petak, travanj 4, 2008
Palo mi je jucer nesto napamet, jer sam raspravljala sa suprugom o windowsima, Pricali smo kako teoretski ne bi smjeli imati jedne original windowse, pa da ih ja sebi kopiram na komp, jer je to nelegalno, a i djeca bi morala imati originale, barem tako kaze Microsoft, nas zakon takoder kaze da svatko mora imati svoj original CD, ali jedan zakon - onaj o autorskim pravima . A postoji i drugi zakon, onaj o imovini, po kojem je sve sto je steceno u braku zajednicka imovina supruznika, pa tako onda i ti vrazji windowsi. Npr da se rastavljam sa suprugom zakonski bi bila suvlasnik i windowsa, a mislim da je zakon o nepovredivosti privatnog vlasnista jaci od onog o autorskim pravima i da su jedan sa drugim u suprotnosti. Buduci da mi pola CD-a ili samo pola fileova nista ne znaci, dajem si za pravo da u dogovoru sa suprugom ravnomjerno koristim ono sto mi zakonski pripada, je li to u redu?
Teuta-Ika @ 13:52 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 3, 2008
Neki dan gledala sam emisiju o praznovjerju, pa su se naravno spominjale crne macke i petak 13, i svi znamo da su to obicne gluposti, iako, nakon sto crna macka prijede ispred nas imamo 50/50 % sanse da se dogodi zlo, isto kao sto su nam sanse jednake prodemo li ispod ljestava, ili razbijemo zrcalo. I Uza sve to vecina ipak smatra da su to bedastoce bez pokrica, a na drugu stranu religija samo sto se ne smatra naukom i nepobitnom u svojim tvrdnjama, ma da se jos niti jedna tvrdnja dokazala nije. I recimo ako ja kazem da se bojim crne macke smatrali bi me glupom, zaostalom primitivnom i da ne nabrajam vise, ali ako kazem da ne vjerujem u zagrobni zivot, u bezgrijesno zacece ili dolazak spasitelja ja sam odmah komunjara i sigurno nisam Hrvat? A za mene je sve to i crne macke i vecina toga sto nam prodaje crkva - praznovjerje. I samim ovim postom znam da cu navuci gnjev mnogih vjernika, a nije mi cilj pljuvai po njima, kao sto ne pljujem ni one koji vjeruju da 2 kestena u krevetu lijece reumu :)
Ali pitam se ako je religija sloboda svakog covjeka, zasto i ja onda nemam slobodu da ne vjerujem?
Zasto ako kazem da ne vjerujem to neki citaju kao da pljujem po religiji? Ja ne pljujem po nicem, ko voli neka izvoli, samo isto trazim i za mene.
Teuta-Ika @ 17:42 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 2, 2008
Ovo je nesto nemoguce, ne mogu vjerovat i ne mogu, ma da moje oci govore suprotno, molim vas pogledajte do kraja!
Teuta-Ika @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Uh kako bi bilo lijepo imati bazen pred kucom, samo da nije toliko skup..
U stvari i nije toliko skup kao sto sam mislila, ne dode vise od 30 000 kuna, od te svote najvise ide na iskop i odvoz materijala.... i gle cuda bas dok ovo pisem ucinilo mi se da cujem ispod kuce nekakvo kopanje, kao da netko kopa  tunel, pas mi laje i evo sam otisla zavirit u sahtu i ucinilo mi se da sam ugledala nekakvu sjenu, muskarac, krupan, nema jedne ruke....Halo bager?
Teuta-Ika @ 16:58 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Gotovo je sa 1 Aprilom, danas mi je bas bio super dan, forum je bio puno zabavniji nego inace, i sada smo opet samo "poucni": Steta da nema svaki mjesec ovakav jedan dan zafrkancije, vidim da ljudima sala  zaista treba,i da su svi uzivali u njima. Uz malo humora pa makar i ovako kratko ljudi se opuste, zaborave barem privremeno na sve probleme, prepuste se bez razmisljanja o tome sta donosi novi dan.
To je samo dokaz  da nam nije sjajno, kada su igre na srecu i ludiranja za 1 april dovoljna da nas oraspoloze. Steta da moram zavrsit kao u "Zameo ih vjetar" "sutra (tj vec danas) je novi dan", i ajmo brige sve natrag back to reality.

A bilo je tako lijepo citati (iako sam sumnjala da je sala) da ce Rijeka dobiti puno toga, npr gradski park, da je gradonacelnik dao ostavku, da su Ecclestonovci kupili kultni "Palach"...
Teuta-Ika @ 00:29 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, travanj 1, 2008
I ako vas kucni ljubimci uopce ne zanimaju,, svejedno posjetite danas forum www.ljubimci-forum.com
Radi 1 aprila izmjenili smo neke uobicajne rijeci u one koje se ipak manje koriste, pa se slobodno idite tamo malo nasmijat i pogledat kako je to kad adminice malo "prolupaju".
Ugodna zabava! I pazite da i vi ne nasjednete! :)
Teuta-Ika @ 01:18 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.