Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog - rujan 2008
ponedjeljak, rujan 22, 2008
Ne odlazim nigdje, bit će me i dalje na blogeru, samo si malo uzimam godišnjeg :)
Pozdravljam sve one koji su zalazili na moj blog, ostavljali komentare i pratili me. Bilo se lijepo družiti.
Nadam se da vam naredna 2 mjeseca neću nedostajat, isto kao što se nadam da ću uspjet "pribavit" puno novih saznanja, i što se tiče Liburna, kao i mojih razmišljanja.
Stojte mi dobro i kao što kad nas znaju po domaću reć (za one koji kuže) Trdo spreda!
Teuta-Ika @ 00:40 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
utorak, rujan 16, 2008
Ako išta u životu mrzim, to je peglanje. Danas sam naletila na ovaj video, i sad mi je peglanje samo 90% mučno. Blaženi japanci uvijek znaju nešto namudrovat. Tako su izmislili kako u 2 sekunde složiti majicu. Toliko me to oduševilo kad sam vidjela da je čak i moj sin uspio iz prve da vam moram preporučit:

Teuta-Ika @ 23:58 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 15, 2008
Znate kad su Dudeka pitali je li Regica bila nevina prije braka pa je odgovorio: "A neki veliju da je, a neki da ni" E tako se ove dane građani Rijeke pitaju je li slavni tunel Škurinje probijen ili nije! Najprije je u javnost izašla vijest da je, da bi ju drugi dan demantirali. Ali nisu ju demantirali radi toga što nije istinita, nego pazite razloga, oni koji ga moraju blagoslovit i četitat na uspjehu nisu baš spremni u sred tjedna da se bave tako sporednim stvarima kao što je otvaranje, bolje rečeno čestitanje na stvaranu rupe. Tako je odlučeno da se još par dana sačeka sa objavom, dok se ministri, župan i gradonačelnik ne odluče uzeti dan za obavit jednu takvu dužnost. Valjda im vikend pruža više dopunskog vremena za kasnije slavlje. Pa ako ćemo iskreno i nije red da npr nazdravljaju na radnom mjestu. Nema veze što građani Rijeke već preko trideset godina čekaju da se završi taj slavni autoput Rijeka - Zagreb, šta prema 30 godina znači dan manje više? Nadam se da će i radnici koji "još uvijek miniraju tunel" bit adekvatno plaćeni za tih još par dana rada ;) Meni je pak glavno da mi se ispod kuće više ne trese, a o pukotini koju sam baš danas primjetila, mogu porazmislit kome da se žalim, pa da uhvatim i ja "dužnosnike" dok su svi okupljeni za vikend, možda budu od volje za odgovor, nakon dobrog slavlja?
Teuta-Ika @ 19:40 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 14, 2008
Ne mislim na one leteće, nego na "galebove" dvonožne. Izgleda da je muški dio Riječana dosta koban za cure - barem one poznate. Janicu već odavno smatramo sugrađankom, nije ju rijetkost vidjeti na korzu kako šeta, niti u trgovini kako kupuje. Mislim da joj se sviđa okruženje gdje fotoaparati nisu non stop usmjereni prema njoj. Kad god ju sretnem izgleda opuštena i sretna, znači godi joj i veza i okoliš. Ako sam dobro upoznata u Rijeci ima već dva stana i poslovni prostor. Eto sad čujem da i Severina kupuje stan u Rijeci, ona je tu već boravila povremeno dok je glumila u kazalištu "Karolinu Riječku" a ljubav je i nju natjerala da ovdje pokuša naći mir i dom. Tako da će na kraju Janica i Seve završiti u istoj zgradi kao susjede. Objema želim sreću u ljubavi i ugodan život u naljepšem gradu! A našim dečkima samo namig ;)
Teuta-Ika @ 20:56 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, rujan 13, 2008


Gledam ovaj letak i čudim se baš svakoj riječi od početka do kraja. 
Prvo se odmah na početku spominje da se mole ljubavnici da stan više ne koriste za krkačinu, taslačinu i tarabljenje, od kuda nekome pravo propisivati što će itko iza svojih vrata raditi?
Pa se onda spominje pozivanje policije traženje identifikacije, i obaviještavanje familije i šefova o nihovim aktivnostima??? 
Da bi se na kraju prijetilo oduzimanjem stana.
Ja bi isti čas podigla tužbu protiv onoga koji je napisao letak, a za nepoštivanje ljudskih prava.
Ja baš ne vjerujem da je "buka" bila tolika da bi štetila nečijem sluhu, a ako je mogu samo čestitati učesnicima. Prije vjerujem da je smetalo onim uvijek sklonim izigravanju svetaca. Vjerujem da može doć do problema kako djeci objasniti što se događa iza pretankih zidova, ali pitam se da li je nekome nagluhome, (kao meni) dozvoljeno nešto glasnije slušati TV i što bi se dogodilo kada bi nagluha osoba gledala porniće, ( a možda se radilo i o tome).
A sigurna sam da bi isti ti moralisti, da recimo muškarac iz istog para tuče svoju djevojku a ona vrišti od bolova, uredno to prešutjeli i pravili se da ne čuju!
Eto tako, dok je moralistima sexualni odnos povreda čudoređa, svaka peta žena pada po stepenicama - ŠUTKE!
Teuta-Ika @ 18:04 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, rujan 12, 2008
U centru za stočarstvo krša ne Veleučilištu u Kninu, od jeseni počinje tečaj, tj program obrazovanja za pastire. Super! Preko 15 % stanovništava nemaju završenu ni osnovnu školu, ali ćemo od sada barem imati visokobrazovane pastire, koji će se čak zvati "manageri za farmu" a sve to radi europe, a budući da će i uzgajivači ovaca i koza u Europi sutra morati imati licencu za bavljenje tim poslom, a stočari će morati postati pravni subjekt registracijom obrta ili trgovačkog društva kako bi svoje proizvode mogli prodavati na tržištu. A što ako neki pastir ima dvadesetak ovaca, isključivo za vlastite potrebe? U svakom slučaju vlada je osigurala sredstva pa tako budući manageri, za kožuh, mlijeko, sir & ostalo neće sami morati plaćati školovanje. Čudno zaista, za voditi stado ovaca treba veleučilište, za nogometnog trenera također, za mnogo stvari treba, ili će trebati biti stručno osposobljen, gdje se pohađa tečaj vođenja države, ili oni za svoje ovce već imaju licencu? Šteta da npr uzgajivači pasa nemaju nikakav niti tečaj niti licencu jer danas stvarno svako uzgaja, bez ikakve kontrole i znanja! Ne znam da li da se smijem ili plačem? Strah me da će i mene poslati na doškolovanje, jer nemam licencu za domaćicu, a svakodnevno spremm obroke, a ne znam hoću li imati pravo hraniti ukućane a bez licence? Hvata me polako panika, kad pomislim koji mi sve tečajevi trebaju osim ugostiteljskog, npr "zaštite na radu", sanitarne, pedagoške, ekonomskih znanosti,hitne pomoći, bolničarske,komunikacijske...jao neću više nabrajat, mislim da je rješenje da nađem posao, u društvenom sektoru po mogućnosti, zbilja više nemam volje za školu!
Teuta-Ika @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 11, 2008
Ona moja ptičica koja voli cvrkutat mi je došapnula da nije sve tako crno kako ja pišem. Kaže da nisu samo sranja predviđena da stignu na Krk, nego da će bit i dobrih stvari. Tako kaže da će se ipak graditi i drugi most potreban valjda za LNG (vodove) , neki tvrde i da će njime voziti željeznica. A kako se počelo pričat, Krk bi se mostom trebao povezati i sa Cresom i Lošinjem. Eto "mali otok sa puno mostova" - ne izgleda loše kao budući neki slogan. Nadam se da ta željeznica neće prolazit kroz moj "drmun" tj onih par još koji su nam preostali a da kroz njih ne ide naftovod, ili da na njima nije tank, parkiralište, ili trafostanica. Rekao bi moj dede, da ga strefe samo projekti od šireg značaja za zajednicu a ništa za njegovu "zajebnicu". Nekada smo bili "Zlatni otok" možda sad budemo "Železni otok", nadam se samo da će kad gromovi počnu pucat, a što nije rijetko, barem koji put promašit, jerbo energije ćemo imat na pretek i bez njih.
Teuta-Ika @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 10, 2008
Danas se cijeli dan pitam hoćemo li uspjeti pronaći i vidjeti tu božju česticu, koja mora optrčati kilometre i kilometre po nekom kanalu da bi imala sudar, ili ćemo nakon toga vidjeti građevinske čestice razasute po cijelom svemiru. Ja bi voljela da moja skupa samnom odleti negdje u sazviježđe Orion, nekako mi oduvijek bilo drago. Pa sam razmišljala gdje bi bilo najbolje da dočekam kraj. Nekako mi se najviše sviđala ideja da to bude neki dobar restoran. Pa ono ti letiš u nepoznatom pravcu a sustiže te reš pečeni biftek ili lignji sa žara...a pijača ti se skoro pa sama slijeva u usta. Onda mi je sinulo da kod crnih rupa to ne ide baš tako tj, da se ne rasprskavamo nego naprotiv poput implozije, povlačimo sami u sebe.Pa sam onda mislila, ajde ja ubacim i sebe sendvić a crna rupa skupi i sendvić i mene i pijaču. Pa onda neki kažu da postoji mogućnost da upadnem u nekakvu crvotočinu (kao da do sada nisam u njoj?) pa ispadnem negdje sa druge strane nečega...Ajde, nije ni to loše, ono, koliko bi ta crna rupa bila malena, vjerojatno bi svi mi postali neki jako fini špageti, i ne bi više patili od debljine. Ne znam više šta da mislim o tom experimentu, ono čestice se moraju sudarit, pa znamo kako izgleda auto nakon sudara sa 100km/h a kako će čestice tek pri nezamislivim brzinama, tko zna, možda jednostavno prođu jedna kroz drugu. Ne znam ni da li te čestice imaju kakvo kasko osiguranje, znam da auti imaju, i znam da planeta nema, a i od koga bi se šteta naplatila? Kažu da postoji manje od 1% šanse da se dogodi pizdarija, e znam malo je to al što ako? Ja mislila da je to danas onaj najgori dan, da je sve prošlo, kad malo prije čitam da se taj sudar treba dogoditi tek 21. Ne znam ni da li se ta čestica može kako tjerat da trči, pa da proizvodi kakvu energiju, da nas grije ili osvjetljava, možda da nahrani gladne, izliječi kakvu gadnu boleštinu, jer mene baš i ne zanima kako je zemlja nastala, otprilike znam, isto kao što otprilike znam i kako su se spojile jajna stanica i spermić mog tate. Ne znam koliko bi me detaljan uvid u tu situaciju razveselio, niti bi mi bilo nešto bolje kad bi doznala kako je naša divna planeta nastala, samo držim fige da ne doznam kako je nestala!
Teuta-Ika @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
utorak, rujan 9, 2008
Neki dan sam pisala o tome koliko je već do sad zatrovan Kvarner i bez LNG tankova i tankera, koji bi trebali uplovljavat u Omišalj. Danas čitam ovo:

Predviđeno je da će se, nakon što Vlada donese konačnu odluku, a zasad sve poruke koje stižu od tamo ukazuju na to da će potvrditi Omišalj kao optimalnu lokaciju, izraditi studija o utjecaju na okoliš. 

Pa mi nešto nije jasno. Najprije se mora potvrditi da LNG terminal dolazi u Omišalj, da bi se tak nakon toga radila studija o utjecaju na okoliš???
Pa dobro zar naša vlada zaista misli da smo budale (ok, znam da misli, al ne mogu se prestat pitat)?
Zar ne bi prvo trebalo napravit tu studiju, pa onda iz nje izčitat sve moguće posljedice, pa tek onda odlučiti treba li nam ti ili ne i koliko smo spremn žrtvovati. Pitam se samo ako ta naknadna studija pokaže da će zatrovat kompletnu uvalu, da će se more toliko pothladit da ćemo umješto ošatica lovit pingvine, da je će vlada onda odustat od toga?
 

Teuta-Ika @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 8, 2008


Eto u Rijeci je postavljena ploča, u spomen na prvu održanu "legalnu" nogometnu utakmicu u Hrvatskoj. Dugo se je Rijeka sporila mislim sa Županjom za primat i eto dobila "spor" nakon puno godina. Citiram:
Okupljene je ispred riječkog gradskog poglavarstva pozdravio Luciano Sušanj koji je istaknuo bogatu riječku sportsku povijest koju treba revalorizirati na pravi način.

Na kraju se okupljenima obratio i zamjenik britanskog veleposlanika Chris Hodge koji se osvrnuo na bogatu povijest susreta engleskih klubova i reprezentacija s klubovima s ovog prostora.  

- Nažalost, nije poznat rezultat te prve utakmice u kojoj su sudjelovali engleski radnici zaposleni u tvornici Torpedo ali se nadam da smo prošli bolje nego što s Hrvatskom prolazimo ovih godina.

Ploču ukrašenu riječkom, britanskom i hrvatskom zastavom svečano je otkrio Chris Hodge uz pomoć Ossoinaka i Legana, dvije živuće legende NK Rijeke. (

- Ovo je tek početak jer Rijeka je bila prva i u plivanju, tenisu, boksu te u mnogim drugim sportovima što se u Hrvatskoj često zaboravlja i mora biti ispravljeno.


Teuta-Ika @ 23:31 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 7, 2008
Neki dan mi se dogodilo kad sam išla bacat smeće da začujem mijaukanje iz kante. <ne želim pričati o osobama koje imaju srca tako se riješiti živog bića, uglavnom nisam mogla pravit se da ne vidim i da ne čujem pa sada imam kod kuće još jednog ljubimca. Malog crnog vraga - mačića koji se fantastično uklopio u moj dom. Mačića koji misli da je moja kuja njegova mama i koji uopće nema komplekse svoje malenkosti. A ja mu valjda dođem kao igračka jer kad se želi igrati skače po meni, pa tako često poskoči i na laptop i dopisuje se i po vikalici.
Danas je prošetao po mom laptopu i mogu vam reć da me jako uveselio, jer mi je uspio ( u stvari mislim da je uspjela) "preokrenuti"  monitor:


Tako da sam par sati popodne provela u razmišljanju kako se to dogodilo, isprobavanju svih mogućih kombinacija tipki, i na kraju kopanju po  propertiesima što je napokon i urodilo plodom.
Najveći su mi problem bile komande, jer je rad sa mišem u tim uvjetima nemoguć, ljevo-desno, postaje dole gore i sve ispromiješano...
Uglavnom ako se vama slučajno dogodi tako nešto znate koga ćete pitati za riješenje problema :)
Teuta-Ika @ 22:28 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
subota, rujan 6, 2008
Djecu napraviti i roditi nije uspjeh, sjećam se još dok se gledala serija "Dinastija" da je Alexis rekla Kristel na njezinu izjavu da je trudna kako "to može i obična kišna glista" - majka se postaje godinama.
I zaista je tako, ali treba proći barem 20 godina da doznate jeste li postali majka. A kada vaša djeca odjednom postanu ljudi, e tek onda saznate jeste li postali "dobra majka". 
Ponekad se desi nešto nepredviđeno, zlo ili dobro i ako ste vi osoba kojoj će se vaše dijete prvoj javiti na telefon, znajte da to znači puno više.
Moja je kćer trenutno u Zadru, ne želi doći doma dok ne sazna hoće li se njezin dečko živ izvući iz saobraćajne nesreće i na šta će ličiti buđenje iz kome...
Ali kada kćer nazove na telefon i kada joj treba utjeha, smirenje i prava riječ zna da sam ja tu, makar na telefonu. Rekla sam joj da u bilo kojem trenutku mogu sjesti u auto i doći do nje, taman da se samo isplače na mom ramenu, ali ona tvrdi da bi joj bilo još teže jer bi onda poželjela samnom doma..
Ponekad shvatite kako je najvažnije da postoji ta karika, da sa djecom možete popričati baš o svemu i da će vaša djeca upravo od vas tražiti savjet, utjehu ili pomoć, a najbitnije je da oni znaju da ste upravo vi prvi i uvijek spremni dati sve od sebe za njih, i da vi to radite samo iz jednog razloga, ne to što ste majka/otac, nego zato jer vam je stalo, bez obzira koliko godina djeca imala.
Nema ljepšeg poziva na telefon od onog koji počne riječima "Mama, trebaš mi"
Tada znam da je moja misija uspjela, i da su moja djeca ljudi, baš onakvi kakve sam željela napraviti od njih, ljudi kojima se ponosim!

Teuta-Ika @ 17:57 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 4, 2008
Uh kako je ljeto bilo predivno, i ta sezona koja se naziva "kiselih krastavaca" radi manjka događanja. Ako i uz tešku muku zenemarim obitelj Gotovac koja, kako mi se čini ove godine planira da nas opskrbi cjelogodišnjom zimnicom, ostaje nekakva statistika da je ovo ljeto bilo posve podnošljivo što se tiče "davljenja" po medijima.
Na žalost ta je sezona gotova, počinje sezona natjecanja, i to ne tko će bolje nego po meni "tko će idiotskije". Uveli smo sve što se dalo, i što će naravno naš narod držat prikovanim uz male ekrane, jer što može bit zanimljivije od "prljavog rublja"? Eto već vidim kako će neko dijete koje se želi pohvaliti svojim ocem posramljeno morat dolaziti u školu kad njegov otac izgubi, a netko mora i gubiti jel da? Nadam se da to zaista neće ostaviti posljedice na djecu veće od onoga što nam nudi dnevnik.
Pa ćemo onda u kvizu u kojem se želimo podičiti svojim poštenjem i dokazati svijetu da smo iskreni i ne lažemo, morat odgovarat pod "detektorom laži" na pitanje npr "Je li vam suprug zaista bio drugi?" "bi li prevarili državu" i "da li mrkvu osim za kuhanje upotrebljavate za još nešto?"
Zabavno do boli. BB zaista neću ni spominjat, nadam se samo da neće kakav nepozvani kućni ljubimac uveseljavat mase jer bi to zaista bilo morbidno.
Od svega što nam naša tv misli servirati uz gluposti koje pratimo već godinama, jedino novo što mi izgleda zanimljivo i nadam se da će zaista biti zabavno, je emisija "Pazi zid" . Nagledala sam se isječka po netu, dobro nasmijala i bez problema bi se u tako nešto prijavila jer to gledam kao odličnu zafrkanciju i još ako je ekipa ok, mislim da ću pratiti.
Eto skupljam zalihu kokica, štapića & ostalih zanimacija i jedva čekam da mi crkne tv :)

Teuta-Ika @ 18:57 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 3, 2008
Znate li gdje se love najbolji škampi na svijetu, zaista poznati u svim svijetskim boljim restoranima?
U Kvarnerskom zaljevu, zapamtite taj podatak da možete o tome pričat unucima, koji vam naravno neće vjerovat.
LNG terminal - prevedeno plinski terminal, očekivano će ipak završiti na Krku, preciznije u mom Omišlju.
Pa i red je, znate ono kad ste negdje u prirodi točno se mogu locirati mjesta za obavit sranje, nepregledno mjesto iza nekog grma, i zna se da tamo svi svraćaju kad ih stisne. E tako je i sa Omišljem, postao je wc, i zašto da netko sere okolo i zagadi neki drugi dio obale, kad Omišalj ionako ima sranja na pretek, jedno više -manje uopće ne znači ništa! Taknere ionako imamo, balastne vode su odavno napravile svoje, jako dobro poznam taj dio morskog dna, znam da su se npr u Peškeri (dio kod bivšeg trajektnog pristaništa) lovile periske, ja sam bila malena al sjećam se da su bile veličine mojih peraja. Osim drobljenog kamena iz obližnjeg drobilišta tamo sada nema ni algi, pardon ima, vani se nalazi neuspio pogon brodogradilišta "3 Maj" i jedno 10 hektara zasranog zemljišta pogodnog za snimanje filmova sa marsa. Evo kako ta nekad predivna uvala danas izgleda, možemo slobodno rezati i dalje komade zemlje u prodavat kao suvenir:


Samo ju jedna riječ opisuje i to jako dobro - mrtva!
Omišalj je nekada davno imao jedan od naljepših pogleda na Jadranu, pogled prema Rijeci, Kvarnerskom zaljevu i uvali dubokoj 58 metara, koje je radi  morskih struja bila izuzetno čista i bogata ribom. Sada taj pogled može bit jednako lijep ako ne gledate u daljinu, ako ste kratkovidni super vam je!


Peškera je sjeverno od Omišja, ovo je pogled prema zapadu, na jugu otprilike nalazi se najveći zahod, Janaf (Jadranski naftovod) Dina petrokemija, dioki ili više ne znam koje mu je trenutno ime, a tamo će smjestit i LNG terminal. Ako ste onaj kratkovidni od prije, i ako niste previše zahtjevni i ne polažete pažnju na detalje, čak i ovaj sam kraj uvale može izgledati predivno


Ja pak kad pogledam preko rta, svaki put očekujem neko lansiranje rakete za na mjesec, pogotovo noću, kad se stranci mogu diviti pogledu kao na Cape Canaveral, možda ne bi bilo loše to ubacit u razgledavanje? 
Pogled naravno nije ono što mene najviše muči. Ima tu i drugih stvari, sjećam se tako od prije desetak godina naslova iz "Novog lista" gdje je pisalo "Voda na Krku VIŠE nije kancerogena" - treba li prevoditi sakrivenu poruku? Sjećam se tako, nedavno sam sa majkom prebrojavala kuće u okolici dvadesetak metara udaljene od naše (malo je morbidno znam) koji su umrli od raka..u svakoj kući barem jedan, bez izuzetaka! U ulici od 9 kuća 11 osoba umrlih od raka. 
Pa kad malo razmislim tu su onako svi već kontaminirani, zašto zagaditi i neki drugi dio, kao što sam već rekla uvijek je bolje srati na kup, možda nešto i nikne ako se dobro pognoji!
Pa razmišjam što bi to moglo niknuti u zahodu zvanom nekad "Zlatni otok Krk" danas bi mu više odgovarao naziv "Crnozlatni otok Krk".
I baš to što bi mogle bit benificije me muči...par radnih mijesta za starosjedioce, naravno one nižih kvalifikacija, čistačice i portiri jer drugo bi osoblje ipak trebalo bit stručno. Naša će država biti vlasnik nečega što se nalazi nama u srcu Kvarnera samo 25%, znači čak neće bit potpuno naše, bilo bi naravno da mi uložimo, al osim debelog obraza drugih stvari za ulaganje nemamo, postali smo najgori prosjaci. Pitam se je li naš predsjednik radi toga obilazio Libiju - naravno da je, rekli bi moji Omišljanji da "petja okolo" (prosi). Kažu da nećemo imati niti jeftiniji plin, jer da će cijenu plina dirigirat cijena na svijetskom tržištu...pa koji ćemo onda kurac imati od toga???
Ljudi, jel vam se sere od ovog teksta? 
Ako da, slobodno dođite u Omišalj, uskoro ćete se moći usrat na placi odmah ispod crkve Svete Marije, možda vam neki već oguglali mještanin ponudi i papira!
Teuta-Ika @ 19:43 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, rujan 2, 2008
Dani prvašića davno su iza mene, tj iza moje djece, al ih se jako često sjetim.
Sjećam se i svoje odluke i razmišljanja za i protiv "talijanske škole".
Ako niste znali u Rijeci još od rata postoje 4 osnovne škole na talijanskom jeziku. Postoji i srednja talijanska škola i ona je u stvari bila razlog da sam svoju djecu od početka gurala u talijansku. 
Mnogi su me pitali zašto, imam jednu prijateljici čija su djeca prije moje krenula tim putem, i ona mi je rekla; kada te netko pita "zašto" nemoj objašnjavat, jer ako im nije jasno neće im ni bit - imala je pravo!
Razlozi? Možete zamisliti kako je raditi u razredu sa 10 - maksimalno 15 djece? E, toliki su talijanski razredi, škola je uvijek samo u jednoj smjeni. Razred je uvijek samo jedan. Knjige? šteta da vam ne mogu preslikat knjige koje su oni imali, od ogromnih riječnika, do ilustriranih knjiga- sve naravno po istom programu za Hrvatske škole, isto gradivo- isto sve, osim jednog jezika viška i dvije lektire kao prateće dobro. Knjige štampane u Italiji, puno kvalitetnije i ljepše, nije bilo rijetko da je iz Italije stigla i pošiljka bilježnica, olovki i sveg potrebnog pribora za školarca, moram li reći sve besplatno?
A zašto radi srednje? Zato da izbjegnem traumu hoće li se uspjet upisat ili ne, kod "talijana" je nemoguće ne upisati se, jer jednostavno - koliko učenika završi 8 razred toliko mjesta ima u srednjoj, a mnogi  se odluče nastavit u nekoj Hrvatskoj srednjoj pa mjesta ima i viška. Naravno da su i u srednjoj razredi od najviše 15 učenika.
Zašto još? Zato što sa završenom osnovnom djeca imaju još jednu školu- nisu učili talijanski jezik, nego se njime služe poput talijana pa čak i bolje jer uče književni. Da ne spominjem izlete po cijeloj Italiji i kulturne spomenike koje posjete za osnovne škole, ja ih još uvijek nisam uspjala sve pogledati i naravno ne moram spominjati da je i to besplatno jel da?
Sjećam se jednom kada mi je sin imao oko 10 godina da je muž imao poziv iz svoje kompanije, nas nije bilo kod kuće, javio se sin, obavio je cijeli razgovor sa predstavnikom na savršenom talijanskom jeziku, kasnije smo doznali od gospodina da se posramio svog talijanskog!
Jesu li moja djeca manje Hrvati radi toga- nisu, samo su učeniji, jer znate onu staru da vrijediš koliko jezika govoriš. Moja djeca, kao i sva koja su pohađala talijanske škole vrijede puno jer svi govore 4 jezika, izuzetno dobro, jer kad savladaš jedan koji ti nije materinji, ostali idu puno lakše, pogotovo je njima bio lagan španjolski pa čak i francuski.
Osnovna škola, davno zaboravljena, ali danas sam i ja, a i moja djeca zadovoljna što sam ipak odlučila za njih i stavila pred njih prepreku koju nije bilo lako savladat, danas ubiru plodove svoga znanja.

Teuta-Ika @ 21:04 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 1, 2008
I sama se premišljam da li da uopće pišem ili ne o onome što me danas muči.
Kćer je imala saobraćajnu nesreću. Osim dva punta na koljenu nema drugih povreda, za psihu će ići teže. Sjedila je otraga u autu, njezin dečko bio je suvozač. U autu je još bio vozač i njegova cura (otraga). Dečko (vozač) se htio pohvaliti svojim sposobnostima...u jednom trenutku moja kćer ga je molila da smanji gas, jer je jedan sudar već doživjela i strah ju je brze vožnje...
Nije upalilo, nije bilo nikakve reakcije, par minuta nakon toga sa 150 na sat počelo je krivudanje, nagon za preživljavanjem nagnao je moju kćer da čučne između sjedala, u sljedećem trenutku vozilo je udarilo u prvu stijenu uz cestu, svojom desnom stranom..(ovdje sam pobrisala dio teksta koji je opisivao posljedice jer su pregrozne)

Kćer je u šoku jer je do dolaska hitne bila kod svog dečka Mate i držala ga za ruku i kako kaže osjećala kako topla krv klizi po njoj...(pobrisano - dečko se bori za život)...da znam da je grozno zato i ponavljam sliku da zapamtite, kad se vozite sa nekim, i kada vam se učini da netko prebrzo vozi i da vas ugrožava, nemojte se bojati, da ćete ispasti kukavica, uostalom bolje i to nego u boljem slučaju invalid...viknite na sav glas i odlučno:
STANI, JA IDEM VAN! 
Pa makar se nalazili u sred pustinje, jer jedino ste vi sposobni brinuti se za sebe i ne dozvolite da se itko igra vašim životom!
Teuta-Ika @ 17:24 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.