Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
ponedjeljak, studeni 16, 2009
Jebivetarski popovi
 Moj je djed oduvijek govorio da su popovi najveći jebivetri. Nona se samo radi toga uvijek svađala sa njim. Sjećam se da mi je pričao kako su nekada uokolo njegovog mjesta znale ić procesije. Tako su moji boduli baš poput indijanaca, koji su plesali, imali pak procesije za kišu. Da pojasnim, ljudi su hodali uokolo mjesta i molili se da padne kiša. Te su procesije obično bile nedljeljom. Baš onda kada je moj djed, poslije ručka volio poći na boćalište...I baš je u to vrijeme i mjesni pop u penziji volio bacit koju boću. Mještani su se već toliko ispraksirali u tim procesijama da su mogli i sami da idu, bez svećenika. Ma da je ne čelu kolone ipak bio "aktivni" svećenik. I kad su prolazili uz boćarski jog, jedna mještanka nije mogla a da ne prigovori "starom popu" da bi i njemu mjesto trebalo bit u procesiji a ne na boćama, na šta joj je on odgovorio da će "ako ima padat, padat igrao on boće, lovio ribu, ili bio u koloni".
 Cijelo mjesto zna za tu zgodu, procesije su nastavili i dalje. Valjda se vole igrati Sizifa. Uostalom, crkva je uvijek u pravu.
Onda je mjesto nakon par godina dobilo drugog svećenika. Taj nije volio boće, on je volio da mu kuća bude uredna. Bio je izgleda jako pedantan, pa mu je jedna mlada djevojka svakodnevno dolazila čistit kuću, sve dok se majka te djevojke nije objesila iz nepoznatog razloga..
.Moj je djed samo rekao da su svi popovi jebivetri...
Svećenik je tada dobio premještaj, preko bare, da se brže zaboravi. I zaboravilo se, zbilja se zaboravilo, jer se taj svećenik vratio na isti otok, na još malo bolju fotelju. Opet se zaboravilo, a sama crkva kaže da treba praštat, crkva je uvijek u pravu..
 Pa eto sad opet to isto mjesto ima svećenika, e za toga ne znam gdje je bio ranije, ali znam da je bio preko bare i on. Samo se ovaj nije vratio sam, valjda je i ovaj pedantan pa je iz amerike uvezao ženu, koja mu je tamo valjda čistila, naravno. A mali sinčič, siroče eto, mještima tako sliči na nekoga, al nikako da se sjete na koga...
I šta bi rekao moj djed, popovi su ionako jebivetri i tko se tome više i čudi. Crkva je ionako uvijek u pravu.
Mene čude mještani, dan je a oni spavaju...a i ja ne znam je li ova priča za laku noć ili za dobar dan. I baš bi ovdje i pasao naslov "Oči širom zatvorene".
I zašto sam ja nakon toliko vremena odlučila da se vratim baš ovim postom? Pa budim se polako ;)
Teuta-Ika @ 23:15 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.