Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
srijeda, rujan 3, 2008
Znate li gdje se love najbolji škampi na svijetu, zaista poznati u svim svijetskim boljim restoranima?
U Kvarnerskom zaljevu, zapamtite taj podatak da možete o tome pričat unucima, koji vam naravno neće vjerovat.
LNG terminal - prevedeno plinski terminal, očekivano će ipak završiti na Krku, preciznije u mom Omišlju.
Pa i red je, znate ono kad ste negdje u prirodi točno se mogu locirati mjesta za obavit sranje, nepregledno mjesto iza nekog grma, i zna se da tamo svi svraćaju kad ih stisne. E tako je i sa Omišljem, postao je wc, i zašto da netko sere okolo i zagadi neki drugi dio obale, kad Omišalj ionako ima sranja na pretek, jedno više -manje uopće ne znači ništa! Taknere ionako imamo, balastne vode su odavno napravile svoje, jako dobro poznam taj dio morskog dna, znam da su se npr u Peškeri (dio kod bivšeg trajektnog pristaništa) lovile periske, ja sam bila malena al sjećam se da su bile veličine mojih peraja. Osim drobljenog kamena iz obližnjeg drobilišta tamo sada nema ni algi, pardon ima, vani se nalazi neuspio pogon brodogradilišta "3 Maj" i jedno 10 hektara zasranog zemljišta pogodnog za snimanje filmova sa marsa. Evo kako ta nekad predivna uvala danas izgleda, možemo slobodno rezati i dalje komade zemlje u prodavat kao suvenir:


Samo ju jedna riječ opisuje i to jako dobro - mrtva!
Omišalj je nekada davno imao jedan od naljepših pogleda na Jadranu, pogled prema Rijeci, Kvarnerskom zaljevu i uvali dubokoj 58 metara, koje je radi  morskih struja bila izuzetno čista i bogata ribom. Sada taj pogled može bit jednako lijep ako ne gledate u daljinu, ako ste kratkovidni super vam je!


Peškera je sjeverno od Omišja, ovo je pogled prema zapadu, na jugu otprilike nalazi se najveći zahod, Janaf (Jadranski naftovod) Dina petrokemija, dioki ili više ne znam koje mu je trenutno ime, a tamo će smjestit i LNG terminal. Ako ste onaj kratkovidni od prije, i ako niste previše zahtjevni i ne polažete pažnju na detalje, čak i ovaj sam kraj uvale može izgledati predivno


Ja pak kad pogledam preko rta, svaki put očekujem neko lansiranje rakete za na mjesec, pogotovo noću, kad se stranci mogu diviti pogledu kao na Cape Canaveral, možda ne bi bilo loše to ubacit u razgledavanje? 
Pogled naravno nije ono što mene najviše muči. Ima tu i drugih stvari, sjećam se tako od prije desetak godina naslova iz "Novog lista" gdje je pisalo "Voda na Krku VIŠE nije kancerogena" - treba li prevoditi sakrivenu poruku? Sjećam se tako, nedavno sam sa majkom prebrojavala kuće u okolici dvadesetak metara udaljene od naše (malo je morbidno znam) koji su umrli od raka..u svakoj kući barem jedan, bez izuzetaka! U ulici od 9 kuća 11 osoba umrlih od raka. 
Pa kad malo razmislim tu su onako svi već kontaminirani, zašto zagaditi i neki drugi dio, kao što sam već rekla uvijek je bolje srati na kup, možda nešto i nikne ako se dobro pognoji!
Pa razmišjam što bi to moglo niknuti u zahodu zvanom nekad "Zlatni otok Krk" danas bi mu više odgovarao naziv "Crnozlatni otok Krk".
I baš to što bi mogle bit benificije me muči...par radnih mijesta za starosjedioce, naravno one nižih kvalifikacija, čistačice i portiri jer drugo bi osoblje ipak trebalo bit stručno. Naša će država biti vlasnik nečega što se nalazi nama u srcu Kvarnera samo 25%, znači čak neće bit potpuno naše, bilo bi naravno da mi uložimo, al osim debelog obraza drugih stvari za ulaganje nemamo, postali smo najgori prosjaci. Pitam se je li naš predsjednik radi toga obilazio Libiju - naravno da je, rekli bi moji Omišljanji da "petja okolo" (prosi). Kažu da nećemo imati niti jeftiniji plin, jer da će cijenu plina dirigirat cijena na svijetskom tržištu...pa koji ćemo onda kurac imati od toga???
Ljudi, jel vam se sere od ovog teksta? 
Ako da, slobodno dođite u Omišalj, uskoro ćete se moći usrat na placi odmah ispod crkve Svete Marije, možda vam neki već oguglali mještanin ponudi i papira!
Teuta-Ika @ 19:43 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.