Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
utorak, rujan 2, 2008
Dani prvašića davno su iza mene, tj iza moje djece, al ih se jako često sjetim.
Sjećam se i svoje odluke i razmišljanja za i protiv "talijanske škole".
Ako niste znali u Rijeci još od rata postoje 4 osnovne škole na talijanskom jeziku. Postoji i srednja talijanska škola i ona je u stvari bila razlog da sam svoju djecu od početka gurala u talijansku. 
Mnogi su me pitali zašto, imam jednu prijateljici čija su djeca prije moje krenula tim putem, i ona mi je rekla; kada te netko pita "zašto" nemoj objašnjavat, jer ako im nije jasno neće im ni bit - imala je pravo!
Razlozi? Možete zamisliti kako je raditi u razredu sa 10 - maksimalno 15 djece? E, toliki su talijanski razredi, škola je uvijek samo u jednoj smjeni. Razred je uvijek samo jedan. Knjige? šteta da vam ne mogu preslikat knjige koje su oni imali, od ogromnih riječnika, do ilustriranih knjiga- sve naravno po istom programu za Hrvatske škole, isto gradivo- isto sve, osim jednog jezika viška i dvije lektire kao prateće dobro. Knjige štampane u Italiji, puno kvalitetnije i ljepše, nije bilo rijetko da je iz Italije stigla i pošiljka bilježnica, olovki i sveg potrebnog pribora za školarca, moram li reći sve besplatno?
A zašto radi srednje? Zato da izbjegnem traumu hoće li se uspjet upisat ili ne, kod "talijana" je nemoguće ne upisati se, jer jednostavno - koliko učenika završi 8 razred toliko mjesta ima u srednjoj, a mnogi  se odluče nastavit u nekoj Hrvatskoj srednjoj pa mjesta ima i viška. Naravno da su i u srednjoj razredi od najviše 15 učenika.
Zašto još? Zato što sa završenom osnovnom djeca imaju još jednu školu- nisu učili talijanski jezik, nego se njime služe poput talijana pa čak i bolje jer uče književni. Da ne spominjem izlete po cijeloj Italiji i kulturne spomenike koje posjete za osnovne škole, ja ih još uvijek nisam uspjala sve pogledati i naravno ne moram spominjati da je i to besplatno jel da?
Sjećam se jednom kada mi je sin imao oko 10 godina da je muž imao poziv iz svoje kompanije, nas nije bilo kod kuće, javio se sin, obavio je cijeli razgovor sa predstavnikom na savršenom talijanskom jeziku, kasnije smo doznali od gospodina da se posramio svog talijanskog!
Jesu li moja djeca manje Hrvati radi toga- nisu, samo su učeniji, jer znate onu staru da vrijediš koliko jezika govoriš. Moja djeca, kao i sva koja su pohađala talijanske škole vrijede puno jer svi govore 4 jezika, izuzetno dobro, jer kad savladaš jedan koji ti nije materinji, ostali idu puno lakše, pogotovo je njima bio lagan španjolski pa čak i francuski.
Osnovna škola, davno zaboravljena, ali danas sam i ja, a i moja djeca zadovoljna što sam ipak odlučila za njih i stavila pred njih prepreku koju nije bilo lako savladat, danas ubiru plodove svoga znanja.

Teuta-Ika @ 21:04 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.