Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
petak, kolovoz 22, 2008
Prije par dana čitam u novinama kako su moju sugrađani iz par kvartova digli uzbunu jer je nešto smrdilo "kao spaljena guma". Osjetila sam to i vlastitim nosom. Dežurna služba je govorila kako ne znaju izvor smrada. Naša mila i draga već pomalo suvenirska rafinerija, koja nas prati godinama i danju i noću, kaže da nije od njih...
Tako kažu uvijek, a onda neka ptičica najprije kaže da je izgleda nešto "prdnulo" u rafineriji...Al priče moraju imati lijep kraj. Najnovije je da su baš tih dana u Ini odlučili da napokon "Ugase" rafineriju (namjerno sa velikim U), i da su ju krenuli gasit, ja ne bi bila ja da se ne pitam je li to bilo baš ono bukvalno gašenje ) kako je opet ptičica pričala, pa nije bilo isplativo popravljat jer se odavno planiralo gašenje, je li netko zaboravio "pogasit" koji ventil, ili i dalje gase samo pogone bez profita, a rafinerija - dio čiji se završni proizvod najviše vidi na dimnjaku- čeka i dalje.
Ako je zaista ovo "kraj" za rafineriju, sa pomalo sjete, opraštam se od nje, od njenog mirisa koji nas je poput psa vjerno pratio, predivnog oblaka koji se poput traga aviona širio preko Rijeke, ovisno o smjeru vjetra, od njezinih povremenih "eksplozija", od kvartova koji su po njoj dobili ime ( poslije rainerije, iznad rafinerije, kod rafinerije..pa čak i nogometno igralište zove se "nafta, inino igralište, rafinerija...).
Nadam se da će buduća djeca da se jutrom bude bez asmatičnih napada!
Ne ponovilo se.
Teuta-Ika @ 21:21 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.