Povijesno-stilistički paždroć
Posljednji Liburn
Blog
nedjelja, kolovoz 31, 2008
Neka mi imena ostanu trajno u memoriji. Tako mi je ime Alice Baumann ostalo urezano u memoriju u doba dok je nuklearka Černobil bila svakodnevna vijest. Otprilike meni mjesec dana pred porod, u doba dok sam umjesto da jedem zdravo voće i povrće bila prisiljena da se hranim konzervama da bi bila sigurna kako ne jedem kontaminirano. Tada se riječ "bekerel" također urezala u moju memoriju, toliko da znam da čim ih netko počinje spominjat nije dobro.
Danas eto opet čitam o bekerelima, Alice se ne javlja a nekako sam u nju stekla povijerenje.
Rockwool, je današnje atraktvino ime, namjesto černobila, situacija ista, citiram:

Dobiveni su slijedeći podaci: za K - 40 (Kalij) dozvoljeno je 3000 Bk/kg, izmjereno je 11.730 Bk/kg, za Ra - 226 (Radij) dozvoljeno je 300 Bk/kg, izmjereno je 2.570 Bk/kg. Isto tako je potvrđena pretpostavka dr. Uršića o prisustvu teških metala i kancerogenih spojeva i izmjereno prisustvo 7 teških metala te 29 kancerogenih spojeva. Nadalje, soli nitrati, sulfidi, sulfati, acetati živinih spojeva antimona i kadmija koji padnu na tlo, 100% zagađuju poljoprivredne površine. Konzumiranje povrća i voća s ovim spojevima, već od 0,53 gr/m2 izaziva zdravstvene tegobe, a u kontinuiranom zagađenju karcinom izaziva 1.430 gr/kg povrća ili voća. - Sa ovom količinom radioaktivnosti, garantiramo da će sva populacija do deset godina obolijevati od karcinoma grla, štitnjače i bronhija, te dobivati alergije kože, a za svaki mjesec rada tvornice potrebno je deset godina dekontaminacije, tvrdi Zdravko Berić. Na kraju pojašnjava kako je mjerenje vršeno iza mjesta Fonovići te kako su mjereni samo neki parametri, a kako polutane nisu uspjeli mjeriti.


A ovo se događa u srcu Istre, iste one Istre koja se želi prikazat kao izuzetno zdrava okolina pogodna za zdravstveni turizam, miran život i poljoprivredu. U istom se tekstu spominje da zagađenje može doći čak do Dubrovnika. Eto u doba kada svi promoviraju zdrav život i bjeg iz zagađenih gradova u prirodu, mi smo rasprodali i svoju prirodu. I šta da rade stanovnici Pićna, malog mjesta sa pogledom na dimnjake, u kojem ne živi nitko dovoljno moćan da se suprostavi takvoj rasprodaji čiste prirode strancima koji svoja sranja neće graditi sebi pod nosom, nego u tamo nekoj Hrvatskoj za koju ih baš briga? Kako da se njihov glas čuje, dok još glasa imaju, a prije nego obole od raka koji će ih ušutkati zauvijek. Možemo li prestati biti smetište Europe, i poligon za treniranje izdržljivosti prije nego što svi pocrkavamo a da nismo ni svijesni od čega?
Hoće li Istra preživjeti rasprodaju?


Teuta-Ika @ 11:27 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Anketa
Koji sam ja kurac?
Kontakt
  • Kontakt
    teuta-ika@net.hr
Brojač posjeta
181739
Prijateljske stranice
Anketa
U kojeg doktora imate najviše povjerenja?Index.hr
Nema zapisa.